Rămășițele unei stele moarte, surprinse de Observatorul European Sudic. Imagini spectaculoase - Video

Rămășițele unei stele moarte, surprinse de Observatorul European Sudic. Imagini spectaculoase / Foto: Pexels
Rămășițele unei stele moarte, surprinse de Observatorul European Sudic. Imagini spectaculoase / Foto: Pexels

Vezi în articol ce rămâne în urma unei stele "moarte".

Mai multe imagini ciudate din spațiu au fost surprinse de Observatorul European de Sud (ESO). De data aceasta este vorba rămășițele unei stele moarte, scrie Metro.

Imaginea arată o tapiserie impresionantă de culori surprinsă cu detalii incredibile de Telescopul de sondaj VLT (VST), găzduit la Observatorul Paranal al ESO din Chile. Aflată la 800 de ani-lumină distanță de Pământ, rămășițele acestei supernove este una dintre cele mai apropiate cunoscute de experți. Astfel, imaginea ne arată că structura slabă a norilor roz și portocalii reprezintă tot ceea ce rămâne în urma unei stele masive care și-a încheiat ciclul de viață.

Când cele mai masive stele ajung la sfârșitul vieții are loc o explozie numită supernovă. Aceste explozii provoacă unde de șoc care se deplasează prin gazul din jur, comprimându-l și creând structuri complicate sub formă de fire. Energia eliberată încălzește firele de gaz, făcându-le să strălucească puternic, așa cum se vede în această imagine. Ceea ce rămâne din stele este o bilă ultra-densă în care protonii și electronii sunt forțați împreună în neutroni - o stea neutronică.

Telescopul VST, cu oglinda sa de 2,6 metri, este unul dintre cele mai mari telescoape dedicate supravegherii cerului nocturn în lumină vizibilă. Camera de 268 de milioane de pixeli poate captura imagini prin mai multe filtre care lasă să treacă lumina de diferite culori.

În această imagine spectaculoasă a rămășiței Vela, au fost folosite patru filtre diferite, reprezentate în această imagine printr-o combinație de magenta, albastru, verde și roșu.

O planetă are nume de vârf de munte din România

O planetă aflată la 500 de ani lumină faţă de Pământ are numele unui vârf de munte din România.

"După cum știți, noi ținem evidența corpurilor cerești cu nume românești, iar acum a venit timpul să vă anunțăm că pe cer există o planetă cu nume de vârf de munte românesc.

Planeta se rotește în jurul altei stele, una ca Soarele, ce-i drept, dar foarte îndepărtată de noi, pe la 500 de ani lumină. Este o planetă ca Jupiter, dar foarte apropiată de steaua ei, adică total neprietenoasă cu viața, dar măcar are nume românesc.

Astronomii i-au dat inițial un nume... astronomic, XO-1b, dar în 2019 s-a organizat un concurs pentru denumirea câtorva planete, iar pasionații de astronomie din țara noastră au ales numele de Negoiu. Steaua mamă a planetei Negoiu se află în constelația Corona Borealis, între stelele Arcturus și Vega, dar nu se vede cu ochiul liber. Așadar, la sute de zeci de mii de miliarde de kilometri de noi se află o lume inospitalieră care are un nume românesc", scrie pe Facebook Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

NASA a imortalizat „zâmbetul“ Soarelui

Uneori, un zâmbet reprezintă tot ce este nevoie pentru a-ți schimba ziua. Astronomii de la NASA au văzut Soarele radiind un rânjet remarcabil, vesel, într-un spectacol însorit menit să vă aducă zâmbetul pe buze.

Desigur, „zâmbetul” pe care îl vedem aici nu este de fapt un zâmbet real. Ceea ce vedem sunt găurile coronale (petele întunecate), unde exploziile rapide de vânt solar țâșnesc în spațiu, după cum explică NASA.

Acest lucru se întâmplă în mijlocul tuturor fluctuațiilor solare pe care Soarele tinde să le manifeste, iar două dintre aceste găuri coronare arată ca niște ochi sclipitori, în timp ce o a treia seamănă izbitor cu un zâmbet exuberant. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel