Presa hashtag, ipocrizie în cazul minorităților din Ucraina, la fel ca în cazul Weber

Presa hashtag, după ce a susținut veto-ul Austriei în cazul Schengen, relativizează abuzurile Ucrainei la adresa minorităților, pentru a ataca România.

În plin scandal declanșat de Duma de la Kiev, care a suprimat dreptul minorităților naționale din Ucraina de a studia în limba maternă, presa hashtag, ca de obicei, blamează România. Țara noastră este acuzată de dublu limbaj. Presa ambasadelor susține că, în timp ce reproșează Ucrainei că nu a cerut avizul Comisiei de la Veneția pentru legea minorităților, România nu respectă decizia acestui for în cazul Legilor Justiției.

Construcția se bazează pe un fals și e o dovadă de ipocrizie. Cele două situații nu sunt similare. Normele europene sau poziția Comisiei de la Veneția privind statutul minorităților și educația în limba maternă sunt cunoscute, forul consultativ European s-a pronunțat de multă vreme asupra acestor subiecte, există jurisprudență, era necesar doar ca Ucraina să respecte recomandările existente, nu să ceară noi precizări.

În cazul modificărilor aduse Legilor Justiției în România era vorba despre o situație specifică, de schimbări de detaliu ale unor acte normative, nu de drepturile universale încălcate de Puterea de la Kiev. Mințind prin omisiune, propaganda hashtag trece sub tăcere faptul că, de la Veneția, a venit un aviz pozitiv în cazul modificărilor la Legile Justiției. Deci, nu putem vorbi despre nerespectarea unei decizii, fiindcă decizia a fost favorabilă României.

Dacă vor să găsească situații în care guvernul de la București chiar nu a respectat deciziile Comisiei de la Veneția, atunci presa hashtag ar trebui să caute în propria curte, unde ar găsi un ministru pe care l-au sprijinit cu înverșunare, Stelian Ion, supranumit deputatul Boxă, fiindcă bruia lucrările Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Comisia de la Veneția a cerut României, încă din 2012, prin recomandarea  CDL-AD(2012)026, să asigure independența Avocatului Poporului față de puterea politică și să se abțină de la criticarea deciziilor Curții Constituționale. În iunie 2021, majoritatea parlamentară din care făcea parte și USR o revoca pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, stârnind reacții vehemente din partea Comisiei de la Veneția. Stelian Ion, ministru al Justiției în acel moment, nu a fostr acuzat de dublu limbaj de către presa hashtag. Poate își amintește acum, dacă tot e să lovească România ca să relativizeze abuzul din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel