Mausoleul lui Franco, Spania, prilej de dispute în guvern

Premierul Spaniei a anunțat că renunţă să facă din mausoleul lui Franco un 'loc de reconciliere'. 

Şeful guvernului socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, a exclus miercuri posibilitatea de a face din mausoleul dictatorului Franco un 'loc de reconciliere' şi 'al memoriei', după cum îl îndeamnă totuşi partidul său şi experţi, informează AFP.

'Valea celor Căzuţi (numele mausoleului lui Franco) nu poate fi un loc căruia să i se dea un nou sens, nu poate fi un loc de reconciliere. El trebuie să fie un loc de odihnă şi în consecinţă un cimitir civil', a declarat Pedro Sanchez la Santa Cruz, în estul Boliviei, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele bolivian Evo Morales.

Comemorează războiul civil

În 2011, o comisie de experţi mandatată de fostul guvern socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a recomandat operarea unei 'resemnificări' a locului şi adăugarea acolo a unei expoziţii permanente despre istoria locului, a victimelor care sunt înhumate şi a celor circa 20.000 de prizonieri politici care au participat la construcţia lui. 'Valle de Los Caidos' este un complex monumental care comemorează războiul civil, complex pe care Franco l-a imaginat şi a ordonat să fie construit la 50 de kilometri de Madrid. El a fost înhumat lângă altarul bisericii deasupra căreia poate fi văzută o cruce din piatră de 150 de metri înălţime.

Mormântul lui Franco, încă încărcat cu flori, se află lângă cel al fondatorului organizaţiei de inspiraţie fascistă Falanga Spaniolă, Jose Antonio Primo de Rivera. În numele unei pretinse 'reconcilieri' naţionale, Franco a transferat aici rămăşiţele a peste 33.000 de victime - naţionalişti şi republicani - ale războiului civil, fără a avertiza familiile acestora şi în condiţiile în care între 1941 şi 1959 acest complex a fost parţial construit de prizonieri republicani, obligaţi la muncă forţată şi dintre care unii au murit pe şantier.

Exhumare Francisco Franco

Anul trecut, Partidul Socialist al lui Pedro Sanchez a propus să facă din mauzoleu un 'loc de reconciliere' şi al 'memoriei', în timp ce ministrul culturii Jose Guirao a declarat săptămâna trecută că acest loc ar trebui să devină 'un exemplu a ceea ce nu trebuie să ni se mai întâmple', după modelul lagărelor de concentrare ale Germaniei naziste.

Guvernul spaniol a lansat oficial vinerea trecută procesul de exhumare din acest mausoleu a lui Francisco Franco. Noua poziţie a lui Pedro Sanchez asupra acestei probleme a stârnit critici în Spania, din partea numărului unu al Partidului Popular (PP, dreapta), Pablo Casado, şi a liderului partidului liberal Ciudadanos, Albert Rivera. Emilio Silva, preşedintele Asociaţiei pentru recuperarea memoriei istorice, care militează de ani de zile pentru ca mausoleul să devină un muzeu, a declarat că nu ştie ce înţelege premierul spaniol prin 'cimitir civil', în condiţiile în care el intenţionează să-i menţină biserica drept loc de cult. Aceasta este ceva 'incompatibil', deoarece Biserica a fost, potrivit lui Silva, 'un instrument de legitimizare a dictaturii'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel