PMB, buget 2019 - Decizia consilierilor generali, după 4 ore de discuții

PMB
PMB

Consiliului General al Municipiului București s-a reunit marți pentru a vota asupra bugetului pentru 2019.

Bugetul Primăriei Capitalei a fost aprobat astăzi, după mai bine de patru ore de discuții, la propunerea primarului general, Gabriela Firea, în ședința Consiliului General al Municipiului București.

Gabriela Firea a declarat: "Am prevăzut peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun și reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătății, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistență socială, destinați atât proiectelor în derulare, cât și stimulentelor financiare pentru tineri și pentru categoriile sociale vulnerabile.

Ne-am dorit că Bucureștiul să aibă un buget mai mare, să alocăm bugete mai generoase către domenii precum sănătate, social, infrastructură, și cultural. Suntem, însă, într-un an mai dificil din punct de vedere financiar. Deși în proiectul de buget al Capitalei la venituri totale, am prevăzut suma de 6,7 miliarde de lei, în acest an avem alocat de la Ministerul de Finanțe doar 3,25 de miliarde. Primăria Capitalei este un caz unic în țară: este singură unitate administrativ-teritorială care nu încasează taxe și impozite, depindem în proporție de 92% de alocările de la bugetul de stat, care sunt mai mici din diverse cauze – înțeleg că nu sunt colectări. O parte din suma care revenea Primăriei Generale a mers către sectoare, însă toate serviciile publice – de care beneficiază fiecare bucureștean - sunt, în integralitatea lor achitate de la bugetul PMB: subvenții transport, căldură, spitale, proiecte mari.

În anii trecuți, Primăria Capitalei primea câte 450 de milioane de lei pe lună de la Ministerul de Finanțe, anul trecut a primit 150-180 de milioane de lei pe lună. Avem acum cam jumătate din necesar, de aceea am făcut adrese către Guvern, pentru că legislația în vigoare permite luarea unor decizii pentru remedierea acestei situații financiare, astfel încât, la rectificare, domenii care au alocări mai mici să fie suplimentate. Au fost alese 2-3 variante dintre cele 5-6 pe care le-am propus Guvernului, așteptăm emiterea actului normativ".

Unde se vor duce banii în 2019

Primarul General a arătat că Primăria Capitalei continuă anul acesta modernizarea flotei STB și, pe lângă cele 400 de autobuze noi (contractate anul trecut) se vor mai achiziționa încă 430 de noi mijloace de transport, într-o prima etapă, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 130 de autobuze hibrid și 100 de autobuze electrice.

Bugetul prevede fonduri pentru continuarea marilor lucrări de infrastructură (Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel - Autostrada București - Pitești – Nodul Virtuții, Supralargire Fabrică de Glucoză, Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu, Modernizare Piață Eroii Revoluției și Pasaj Pietonal, Reabilitare sistem rutier și linii de tramvai-Bd Aerogarii – Finalizarea buclei de întoarcere pentru linia de tramvai 5) și se vor demara lucrările pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon.

Dintre lucrările noi ce vor demara anul acesta amintim Penetrația Prelungirea Ghencea Domnești și Supralargirea Bd Ghencea, Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - intersecția Vitan Bârzești Etapă a ÎI-a, Pasaj Dna Ghica, Nod Avionului - Închidere Inel Median.

Sume importante (peste 22 de milioane de euro) s-au alocat și pentru lucrările de reabilitare și modernizare a arterelor din Capitală, a podurilor și pasajelor, dar și pentru modernizarea sistemului de semaforizare și siguranță traficului.

În ceea ce privește programul de consolidare al clădirilor cu risc seismic, sunt alocate 38 de milioane de euro pentru acestui program, care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de Risc Seismic. Sume importante sunt necesare și pentru continuarea achiziției de pe piață liberă a cel puțîn 100 de apartamente de necesitate, având în vedere că cele existente sunt deja ocupate.

În acest an, domeniul sănătății va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinați atât investițiilor în continuare, cât și proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei. Fonduri consistente au fost alocate pentru continuarea proiectelor de modernizare și dotare a cabinetelor din rețeaua de medicină școlară precum și pentru continuarea proiectelor și programelor derulate de Administrația Spitalelor.

Citește și: Vești bune de la PMB privind reabilitarea rețelei de termoficare

De asemenea, Primăria Capitalei va demara procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu funcții complementare, Centru de Excelență, Campus Universitar.

În ceea ce privește asistență socială, bugetul PMB prevede un buget total de aproximativ 128 milioane euro, din care se vor acordă cele șase stimulente financiare (stimulentul financiar pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap, stimulentul financiar pentru copiii încadrați în grad de handicap, stimulentul financiar pentru nou-născuți, un ajutor social comunitar pentru familia monoparentală, programul voucher Maternă și sprijinul financiar pentru prevenirea abandonului școlar în municipiul București) dar se vor demara și două proiecte noi:

- "Banca de Alimente": un complex format dintr-o banca de alimente, o cantină socială cu 200 de locuri, un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului, un centru de urgență pentru mame și copii;

- Centrul de Îngrijire și Educație Timpurie pentru copii 0 – 3 ani.

60 de milioane euro, alocați pentru investiții


Direcția Generală Investiții are în derulare o serie de proiecte importante demarate în anii anteriori, precum și proiecte la care au fost finalizate proiectele tehnice, urmând că în cursul anului 2019, să fie atribuite și demarate contractele de execuție.

Exemple de proiecte aflate în derulare: Modernizarea Patinoarului Flamaropol, Modernizarea și reabilitarea imobilului Regina Elisabeta nr. 29-31, Restaurarea și punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche, achiziția a 177 apartamente pentru cadre medicale. De asemenea, sunt în execuție un număr de 6 Săli de sport (în sectorul 3) iar pentru alte 5 săli de sport (din sectorul 6) proiectele tehnice sunt în faza de finalizare.

Exemple de proiecte noi: 17 policlinici, 4 grădinițe, 5 after-school, precum și realizarea studiului de fezabilitate și PUZ în vederea demarării proiectării și execuției lucrărilor la viitoarea Sala Multifuncțională din incinta complexului Sportiv Lia Manoliu. Totodată, se vor reabilita și moderniza Centrul Cultural Lumina, Teatru Mic, Teatru foarte Mic și Teatrul Bulandra.

Citește și: Piste de biciclete în București. O nouă victorie a PMB, în instanță

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel