Planul lui Băsescu pentru 10 decembrie

Acum două săptămâni, constatam un fapt singular în istoria ultimilor 20 de ani din România. Deși este evident după alegerile locale, după referendumul de demitere și sondajele pentru alegerile parlamentare că dl. Băsescu pierde teoretic puterea, Noua Securitate nu a trecut de partea poporului. Dimpotrivă. ANI, DNA, Serviciile s-au strâns în jurul Guvernatorului, atacând în fel și chip, cu petarde de campanie, pe oricine se opune Cotroceniului.

Să știe Securitatea mai bine decât partidele politice și alegătorii români ce se va întâmpla după 9 decembrie? După nenumărate discuții și informații oferite de toate părțile implicate, suntem în măsură să vă oferim o idee asupra planului pe care Guvernatorul Băsescu îl rezervă românilor în luna decembrie. De altfel, chiar el, în nenumărate apariții publice, a dat de înțeles că intenționează să nu-l numească pe actualul premier, dl. Victor Ponta, pentru un nou mandat.

 Președintele, puteri depline timp de 20 de zile

 Alegerile se vor desfășura duminică, 9 decembrie. Primele exit-poll-uri vor fi date publicității la ora 21, după închiderea urnelor. Cu siguranță, USL va obține o victorie zdrobitoare, mergând spre 70% locuri în Parlament. Probabil, că ARD și PP-DD vor obține scoruri comparabile. În Parlament vor mai intra UDMR și, desigur, cei 18 deputați din partea minorităților naționale. Rezultatul oficial al alegerilor va fi comunicat cel mai probabil miercuri, 12, sau, dacă vor fi contestații numeroase, chiar joi, 13 decembrie. Oricum, dl. Băsescu se va afla în acea săptămână la Oslo, unde va primi, alături de toți ceilalți lideri europeni, premiul Nobel pentru Pace, decernat în acest an Uniunii Europene. Conform Constituției României, din momentul oficializării rezultatului alegerilor, președintele joacă un rol foarte important. Astfel, guvernul devine interimar și nu mai poate hotărî decât acte urgente de administrație. De exemplu, dacă rămâne CFR-ul fără

motorină din cauza zăpezilor, guvernul poate aloca combustibili din rezerva de stat. Nici Parlamentul nu mai poate legifera. Conform Constituției, dl. Băsescu are 20 de zile la dispoziție pentru convocarea noului Parlament. Noul Parlament trebuie să-și aleagă președinții Camerelor, Birourile permanente, președinții de Comisii și membrii acestora. Premierul și miniștrii trebuie audiați de Parlament. Probabil că dl. Băsescu va invita până sâmbătă, 15 decembrie, la Palatul Cotroceni, pe șefii partidelor parlamentre. USL îl va notifica că a obținut majoritatea clară în Parlamanent și că Victor Ponta este candidatul formațiunii învingătoare pentru formarea viitorului guvern. ARD, convocat și el, va susține un premier technocrat, PP-DD îl va propune pe dl. Dan Diaconescu, UDMR și minoritățile se vor pronunța, firește, pentru stabilitate. Probabil că dl. Băsescu nu se va pronunța imediat pentru desemnarea viitorului premier, el aflându-se în intervalul celor 20 de zile în care poate convoca Parlamentul.

 Scopul amânării: anestezierea instituțiilor europene

 Intenția d-lui Băsescu este să se intre cât mai mult în perioada Sărbătorilor de Iarnă, Crăciun și Anul Nou, când instituțiile europene intră în vacanță. Probabil că, între Crăciun și Anul Nou, dl. Băsescu va anunța public că nu îl desemnează pe dl. Ponta premier. Probabil, va invoca în favoarea deciziei sale zicerile arhicunoscute apărute de șase luni în toată presa portocalie. De partea cealaltă, USL a ținut un Congres în care l-a nominalizat pe dl. Ponta

candidat pentru funcția de premier. Mai mult, USL a înregistrat la Tribunal această decizie. Odată ce dl. Băsescu va convoca noul Parlament, în situația dată acesta se va adresa CC, dându-i un termen, pentru un aviz față de comportamentul d-lui Băsescu. Interesant este că, spre deosebire de intoxicările de presă ale propagandei băsiste, care anunță că dl. Băsescu va nominaliza el un candidat pentru funcția de premier - din USL sau din mediul privat - respectând-ul pe dl. Victor Ponta, Guvernatorul va cere tot USL nominalizarea unui alt candidat.

Cu alte cuvinte, dl. Băsescu va spune: “Nu ignor rezultatul alegerilor. Doar că nu sunt de acord cu candidatul propus de USL și cer tot USL un alt candidat pentru funcția de premier”.

 Tensiunea, creată pentru a sparge USL

 În 2008, Curtea Constituțională, devenită izvor de drept, a hotărât că președintele poate refuza numirea unui ministru o singură dată și în mod argumentat. Desigur că, în situația actuală și cu distinsa instituție intens politizată, Curtea va hotărî ceea ce îi va cere, probabil, dl. Băsescu: să extindă

decizia care îi privește pe miniștri și la primul ministru. De ce face dl. Băsescu toată această nebunie, în situația în care, începând cu 1 ianuarie 2013, țara nu are buget, votarea Legii bugetului fiind lăsată de actualul Guvern în seama viitorului Parlament? În tensiunea politică ce se va crea, dl. Băsescu speră să rupă părți importante din PSD și PNL. O hartă a disensiunilor intra-USL se află la Cotroceni, politicienii ignorând faptul că, pentru asta, telefoanele le sunt intens ascultate. Este rolul activ al Noii Securități și al diseminării de informații de tot felul prin intermediul presei portocalii.

 Constrângeri interne și internaționale

 Liderii USL au făcut cunoscut în repetate rânduri că, în cazul în care dl. Băsescu va ignora voința populară, el va fi din nou suspendat. Într-adevăr, Parlamentul odată convocat poate hotărî într-o zi o nouă suspendare. Președintele interimar îl va numi imediat pe dl. Ponta premier, lucrurile reintră în normal, iar referendumul de demitere ar putea avea loc imediat după Anul Nou. Aici intervin însă mai multe probleme. O nouă suspendare a d-lui Băsescu, între Crăciun și Anul Nou, va ridica din nou mari semne de întrebare la Bruxelles. Dl. Băsescu și cei care îl înconjoară vor anunța din nou, cum au făcut și astă-vară, că în România se dă o lovitură de stat. Apoi, un referendum de demitere în plină iarnă, pe Gerul Bobotezei, va avea un număr infim de participanți. Un argument pentru Băsescu ar fi teza aberantă, conform căreia în vară USL ar fi furat trei milioane de voturi. Apoi, referendumul se va desfășura în aceeași situație în care instituții fundamentale într-un stat de drept, precum CCR, Parchete, CSM vor fi rămas în continuare sub comanda directă a d-lui Băsescu. O forțare în acest sens a suspendării poate conduce la o reacție chiar mai dură decât în vară din partea Europei. D-nele Merkel și Reding sau dl. Barroso sunt în continuare la locurile lor.

 Replica USL: nu o suspendare, ci o renominalizare a lui Ponta

De aceea, o posibilă soluție pentru USL ar putea fi nu suspendarea, ci nominalizarea și a doua oară tot a d-lui Ponta pentru funcția de premier. CCR nu va putea forța, totuși, prea mult încălcarea Constituției. Aici, dl. Băsescu are două posibilități: fie îl acceptă pe dl. Ponta, aruncându-i astfel în spate rezultatele economice ale anului 2013 – cel mai dificil din istoria noastră post-decembristă – sau, pur și simplu, nu-l va numi pe dl. Ponta nici a doua oară, forțându-și astfel suspendarea pentru a se victimiza atât în plan intern, cât și în plan extern.

 Comunicarea externă - mai importantă decât campania electorală

 Evident că nu suntem în măsură să descoperim noi toate capcanele pe care dl. Guvernator le pregătește pentru perioada de după 9 decembrie. Pentru USL ar fi mai importantă decât campania electorală comunicarea intensă cu liderii UE. Explicațiile oferite în presa internațională în legătură cu referendumul de astă-vară și intenția d-lui Băsescu de a nu lua în seamă rezultatul unui vot popular pot atrage acum atenția atenția europenilor, mult mai mult decât în perioada dintre Crăciun și Anul Nou. Contactarea familiilor politice - socialistă și liberală - invitarea lor la București în perioada 10-20 decembrie ar putea fi, de asemenea, o soluție. În sfârșit, unitatea USL este esențială, în fața încercărilor Noii Securități de a rupe bucăți din ea. În Lituania, d-na președinte care oferea lecții de democrație românilor, în septembrie, a amânat cu o lună desemnarea unui premier din partea Opoziției. Deși Lituania nu are procedura de suspendare a președintelui, până la urmă, în fața unității populare și a sprijinului european, a trebuit să cedeze. Probabil că în fața mișcărilor de forță pe care le va întreprinde d-l. Băsescu în decembrie, de această dată USL trebuie să contrapună inteligența și răbdarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel