EXCLUSIV  Parteneriatul Strategic România-SUA, 25 de ani. Chirieac, întâlnire cu Emil Constantinescu la recepția organizată de Ambasada SUA: A deschis porțile Occidentului pentru noi

Miercurea Neagră, ”luminată” de discuțiile despre Emil Constantinescu și Parteneriatul Strategic România SUA!

”Am avut bucuria să-l reîntâlnesc pe președintele Emil Constantinescu, pe 1 iulie, la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite (cu prilejul Zilei Independenței n.r.). Dânsul mi-a vorbit despre evenimentul de astăzi - 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România - SUA. Domnia sa, Mircea Geoană, au fost niște momente extraordinare atunci, chiar merită să le reamintim”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac în emisiune.

”Într-adevăr, (Emil Constantinescu n.r.) a fost, de departe, cel mai bun președinte pe care l-a avut țara noastră și cel care a deschis porțile Occidentului pentru noi, ne-a lansat în cursa pentru NATO, a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. De altfel, respectul pentru Excelența sa Emil Constantinescu era enorm. Multă lume prezentă la recepție, dar președintele Constantinescu avea o alură aparte, din toate punctele de vedere”, apreciază analistul politic.

25 de ani de Parteneriat Strategic România - Statele Unite

Emil Constantinescu organizează, în aceste zile, evenimentul care marchează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România - SUA, pe 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la București a președintelui american Bill Clinton.

”Mircea Geoană era ambasador al României la Washington. Parteneriatul a fost lansat la București, de către președintele Bill Clinton, care s-a opus, din nefericire, invitării României la Madrid”, rememorează Bogdan Chirieac.

”A spus că e prea devreme, după 7 ani de ciudățenii PSD-iste. Emil Constantinescu și CDR-ul veniseră de 6 luni. Au zis `Dom'le, e prea devreme, nu suntem pregătiți, nici România nu e pregătită`. Și au zis: `Data viitoare`. Și data viitoare s-a și întâmplat. (...) În 2002, la Praga”, a intervenit și Mugur Ciuvică.

”Trebuia să fie în 1999, la Washington, dar nu s-a mai întâmplat. Am fost cu președintele la Washington, dar nu s-a mai întâmplat. Totuși, merită consemnat acest moment deosebit (Parteneriatul Strategic România SUA n.r.). Iată, că și o emisiune înnegurată precum ”Miercurea Neagră”, că participă domnul Ciuvică la ea, se luminează când vorbim de Emil Constantinescu”, remarcă Bogdan Chirieac.

”E un lucru important că eram mult mai rău fără. Niciun parteneriat nu e perfect, dar ar fi fost înzecit mai rău pentru noi. Fără parteneriatul cu americanii, fără NATO și fără UE ar fi fost rău, rău! Adică, Moldova (Republica n.r), Ucraina”, subliniază Ciuvică. 

”Eram alături de Ucraina, probabil”, întărește și Bogdan Chirieac.

”Iată, domnule Civică, dumneavoastră spuneați că niciodată, un politician nu vine și spune am greșit, m-au învins și așa mai departe. Emil Constantinescu (...) este cred că singurul politician sincer din România. Eu, alt politician sincer în România nu am mai întâlnit și mi-aș dori să învețe și cei de astăzi din toate lucrurile astea”, adaugă și jurnalista Diana Tache.

Banc despre intrarea în NATO, infirmat de realitate

Ce spuneau românii acum peste 20 de ani despre intrarea în NATO.

Deși România a fost prima țară din Europa de Est, care a semnat un Acord de Asociere cu UE, aderarea țării noastre la Uniune s-a petrecut abia în 2007, cu aproape trei ani mai târziu decât cea a celorlalte țări foste comuniste.

De asemenea, în ce privește aderarea la NATO, decizia statelor occidentale de la Summitul de la Madrid, din 1997, a fost de a amâna aderarea României la Alianță, primele state comuniste primite fiind Cehia, Ungaria și Polonia. România era admisă în NATO abia în 2004, alături de alte șapte state foste comuniste.

Astfel că, după momentul 1999, teama românilor de a nu fi ”lăsați pe-afară” părea destul de întemeiată.

Starea de spirit generală a fost sesizată cu mult umor și de Toni Grecu, într-un spectacol din 1999 al grupului Divertis, care a relatat un banc:

”La Dumnezeu, se duc în audiență președinții Americii, Bill Clinton, Franței, Jacques Chirac și României, Emil Constantinescu...

Citește mai departe pe RadioDCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel