Ovidiu Raețchi, deputat PC, despre dosarul lui Voiculescu și candidatul-surpriză de la europarlamentare

În contextul dezbaterilor legate de proiectul de la Roșia Montană, un parlamentar PC a avut o poziție extrem de tranșantă. Conservatorul Ovidiu Raețchi a răspuns întrebărilor DeCe News, explicându-și decizia. Raețchi arată care este strategia conservatorilor la europarlamentare, dar și poziția partidului față de dosarul pe care fondatorul PC, Dan Voiculescu, îl are în Justiție. Ovidiu Raețchi anunță și o surpriză a PC: Oana Florea, directorul FACIAS, s-a înscris recent în Partidul Conservator, devenind un brand important în contextul alegerilor parlamentare din 2014.

 - Care e poziția parlamentarilor conservatori în mult-discutata problemă de la Roșia Montană? Cum veți vota?

 - Intr-o chestiune atat de sensibila ar fi absurd sa vii cu o viziune politica unanima. Oamenii politici sunt legati de comunitatile lor – si va pot da un exemplu simplu: parlamentarul din zona Rosia Montana voteaza categoric “pentru”, e dorinta hiper-majoritara a electoratului sau, care vrea dezvoltare si locuri de munca; parlamentarul de Turda, la cateva zeci de km distanta, voteaza categoric “impotriva”, pentru ca electoratul sau se teme de o eventuala poluare a apelor locale. Si modelul se pastreaza in functie de nuante ideologice: un conservator clasic voteaza pentru mineri, nu pentru hipsteri, nu cred ca ne putem permite luxul de a goni investori straini si a face elogiul etatismului economic; un social-liberal va vota impotriva, gandindu-se la utilizarea resurselor nationale de catre statul roman. Eu, unul, voi vota “pentru”, am anuntat-o inca de marti. Grupul Parlamentar conservator voteaza insa, in proportie de 90%, “impotriva”.

 - Este decis faptul că PC merge singur la euro-parlamentare?

 - Da. Si va face pragul. Partidul Conservator obtine 6.5% la euro-parlamentare, oamenii potriviti au ajuns in pozitiile potrivite – restul e matematica. 3% vin doar din organizare, restul e comunicare si veti vedea etalata, pas cu pas, cea mai tanara, tonica si articulata echipa politica din Romania. A venit alaturi de noi Razvan Zamfir, un excelent comunicator. Am reusit – nu stiu prea bine cum – sa o convingem pe Roxana Dumitrache sa se ocupe de deschiderea externa a partidului – iar Roxana e absolventa de London School of Economics. In octombrie discutam la Bruxelles cu conservatorii-reformisti. Astazi a semnat adeziunea la Partidul Conservator Oana Florea, directorul FACIAS, o tanara extrem de populara in randul milioanelor de romani nedreptatiti din ultimii ani. Oana are contacte semnificative la Bruxelles, a luptat in Parlamentul European pentru cauze nationale, deci e un castig fantastic in contextul euro-parlamentarelor, unde va trebui sa le spui oamenilor ce poti face pentru ei din PE. Si cooptarile celor din societatea civila nu se vor opri aici. In plus, exista comunicatori tineri excelenti in randul parlamentarilor sau demnitarilor conservatori: Catalin Dragusanu, Aurelian Ionescu, Vicentiu Irimie, Tudor Barbu, Codrin Scutaru sunt oameni cu mesaj.

 - Cum se raportează conservatorii la Dosarul Telepatia, în care se așteaptă o decizie a Justiei pe 26 septembrie? Fondatorul PC e “vedeta” dosarului…

 - Nu poti comenta pe fond decizii ale Justitiei. Inteleg, la nivel formal, ca ar fi vorba despre acuzatia de influentare telepatica a unor oameni, deci suntem mai degraba in zona parodiei , ocultismului, transmigratiei sufletelor. Pare un dosar de Brigada Diverse, nu-mi dau seama daca e luat in serios de judecatori. Ma limitez, asadar, la punctul de vedere al lui Catalin Tolontan, un simpatizant DNA, de altfel: in ceea ce-l privește direct pe Dan Voiculescu, nu am găsit în cele 231 de pagini ale rechizitoriului o declarație a cuiva sau un fapt material care să-l vizeze explicit și nominal.

 - S-au stabilit candidații pentru euro-parlamentare?

 - Nu. Testam in aceasta perioada 10 nume. In ianuarie vom masura. Decizia se va lua pe cifre, nu pe povesti: trebuie sa ai un potential personal de cel putin 75.000 de voturi ca sa devii interesant.

- Dar are PC suficientă forță și personalitate pentru a sta pe propriile picioare?

 - Si orgoliul se invata. Ca sa mergi pe propriile picioare trebuie sa ai, intr-adevar, personalitate. Trebuie sa pui binele echipei tale de partid deasupra oricarui alt interes. Exista in acest moment, poate, din pacate, perceptia unei dragalasenii excesive in raport cu interesele PSD. O perceptie gresita, care trebuie contrazisa scurt: esti conservator, te porti ca atare, ii respecti in primul rand pe conservatori, indiferent ce spun Dragnea sau Ponta. Acesta e un partid cu o traditie de un secol si jumatate, care conducea Romania pe vremea cand in toata tara gaseai doar vrei trei socialisti nedumeriti. Liderii conservatori sa se poarte ca atare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel