Sindicaliști: Orele suplimentare, incluse în pensia cadrelor medicale

Federația Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului, în calitatea sa de inițiator al proiectului privind noua lege a pensiilor, și Parlamentului României introducerea echității în sistemul de pensii publice prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul, respectiv orelor suplimentare. De această măsură ar putea beneficia 10.000 de medici și 20.000 de asistente medicale.

Federația Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului și Parlamentului României ca la pensionarea cadrelor medicale să fie luat în calcul stagiului de cotizare întregul timp de lucru al salariaților, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul, respectiv orelor suplimentare.
Prin această măsură calculul stagiului de cotizare trebuie să ia în considerare fiecare oră de lucru desfășurată în baza unui Contract individual de muncă, indiferent dacă este la norma de bază sau la norma/normele prin cumul. În absența recunoașterii acestui drept proiectul legii pensiilor este afectat de o eroare majoră.

Ce înseamnă, în fapt, efectuarea gărzilor

„Pentru o corectă înțelegere a situației un exemplul care ilustrează în mod adecvat natura problemei îl reprezintă cazul medicilor care efectuează gărzi. Un medic aflat într-o astfel de situație efectuează pe lângă norma de bază un număr mediu de ore de muncă (în baza unui CIM separat) echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic a început activitatea profesională la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectivă, calculat oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceștia adăugându-se cei 6 ani corespunzători facultății), față de un număr de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM", se arată într-o poziție oficială remisă DC News.

Sindicaliștii din sănătate spun că efectul firesc al acestei măsuri îl constituie reducerea proporțională a vârstei de pensionare, medicul din exemplul nostru trebuind să aibă dreptul la o reducere proporțională a vârstei de pensii dacă solicită acest lucru.

Beneficiari: 10.000 de medici și 20.000 de asistente medicale

Conform calculelor Federației Solidaritatea Sanitară de această măsură ar beneficia peste 10.000 de medici (toți medicii care efectuează gărzi) și cca. 20.000 de asistente medicale (toate asistentele medicale care au două sau mai multe CIM-uri).

„Solicitarea noastră nu vizează acordarea unui tratament preferențial (o astfel de prevedere este aplicabilă tuturor salariaților din România aflați în astfel de situații), ci o măsură firească de echitate față de salariații care își dedică cea mai mare parte a vieții lor activităților profesionale, fără a beneficia de dreptul firesc la reducerea proporțională a vârstei de pensionare", arată sindicaliștii.

Ei menționează și că, în forma actuală, „proiectul legii pensiilor prevede asimilarea unor perioade (pentru care nu s-a plătit indemnizație) ca fiind stagii de cotizare, ratând însă situațiile în care salariații au o desfășurat efectiv activitate și au avut stagiu de cotizare. De asemenea, de dreptul solicitat de noi beneficiază deja cetățenii care lucrează în străinătate și, simultan, își „cumpără vechimea" (stagiul de cotizare) în sistemul de pensii obligatorii din România".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel