Ordonanța 114 a produs dezbateri aprinse în Parlament. Șapte fonduri private de pensii au anunțat că se retrag de pe piața din România.
În cadrul discuțiilor din Parlament, pe tema Ordonanței 14, cunoscută ca și "Taxa pe Lăcomie" UDMR a solicitat iniţierea consultărilor cu toţi actori implicaţi în elaborarea OUG 114, efectuarea unui calcul corect al impactului financiar, şi adoptarea unei noi Ordonanţe de Urgenţă de prorogare a aplicării OUG 114 până în 2020, a declarat deputatul UDMR Benedek Zacharie.
"UDMR susţine un lucru pe care l-a afirmat de nenumărate ori, practica adoptării ordonanţelor de Urgenţă pe ultima sută de metri a unui an fiscal, cu aplicabilitate aproape imediată sau practica schimbării regulilor în timpul dezbaterii proiectului de lege privind bugetul de stat trebuie să înceteze. Ordonanţa de urgenţă numărul 114 din 2018 devenită noul lait motiv ca Ordonanţa 79 din 2017 a introdus reguli noi,interdicţii noi, derogări, prorogări şi suspendări, inclusiv de la regulile responsabilităţii fiscal bugetare. A introdus taxe noi toate Fără un calcul Clar a impactului nici asupra bugetului de stat consolidat şi nici asupra mediului de afaceri", a declarat deputatul UDMR Benedek Zacharie.
El a mai spus că, în domeniul bancar, taxa pe lăcomie a creat incertitudine în privinţa modului de calcul, dar mai ales asupra costului creditării pentru consumatori, cu efecte în lanţ în întreaga economie şi că regulile de constituire şi de decizie asupra contribuţiilor datorate de angajat la pilonul 2 de Pensii a fost de asemenea bulversat.
Deputatul UDMR a solicitat ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, prorogarea prevederilor OUG 114 până în anul 2020.
Dimineață, Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României, a susținut că majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc să se retragă din România, din cauza regulilor impuse prin OUG 114/2018.
Vezi și: Guvernul dă OUG pe măsurile fiscale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu