Oligarhii ruși, panicați după valul de sancțiuni: Confiscarea bunurilor companiilor va arunca Federația Rusă înapoi cu 100 de ani

Oligarhii ruși, panicați după valul de sancțiuni: Confiscarea bunurilor companiilor va arunca Federația Rusă înapoi cu 100 de ani / Foto: Pixabay, de Gerd Altmann
Oligarhii ruși, panicați după valul de sancțiuni: Confiscarea bunurilor companiilor va arunca Federația Rusă înapoi cu 100 de ani / Foto: Pixabay, de Gerd Altmann

Afaceriștii ruși sunt îngrijorați de efectul sancțiunilor impuse Rusiei ca urmare a invaziei Ucrainei.

Afaceriștii ruși par tot mai îngrijorați de efectele economice ale sancțiunilor UE și SUA împotriva Rusiei. Kremlinul a anunțat că va răspunde companiilor care au anunțat că se retrag de pe piața rusă. Totuși, problema confiscării întreprinderilor acelor firme care și-au anunțat retragerea de pe piața rusă trebuie abordată cu mare atenție, spune Vladimir Potanin, șeful Norilsk Nickel, al cărui comentariu a fost distribuit de serviciul de presă al companiei, scrie Interfax.

„Acest lucru ne va duce înapoi cu o sută de ani, până în 1917, iar consecințele unei astfel de mișcări – neîncrederea globală în Rusia din partea investitorilor – le vom experimenta timp de multe decenii”, a spus el.

„Decizia multor companii de a suspenda operațiunile în Rusia este, aș spune, oarecum emoțională prin natură și ar fi putut fi luată ca urmare a presiunii fără precedent asupra acestora din partea opiniei publice din străinătate. Prin urmare, cel mai probabil se vor întoarce. Și personal, Aș păstra pentru ei o astfel de oportunitate”, a spus el.

VEZI ȘI: Putin, după ce Rusia a fost lovită în plin de sancțiuni: Suntem deschiși să lucrăm cu toți partenerii străini care doresc acest lucru

"Naţionalizarea activelor companiilor străine"

„Cazurile de naționalizare – adică cumpărarea de întreprinderi de la proprietar și transferul lor ulterior în proprietatea statului – sunt cunoscute în istoria recentă. Aceasta este o abordare mai civilizată, care, de regulă, este folosită pentru restructurarea unor industrii întregi, adesea cu privatizarea ulterioară. Prin urmare, nu sunt sigur cât de mult este azi oportun să vorbim despre naţionalizarea activelor companiilor străine", a spus el.

Potrivit lui Potanin, o măsură mai adecvată este propunerea Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei a introducerii managementului extern la astfel de întreprinderi. „Acest lucru va permite proprietarilor să-și păstreze proprietatea, iar companiilor să evite colapsul, să continue să producă produse și să plătească bani angajaților”, crede Potanin.

Măsurile economice ale Rusiei ca răspuns la restricțiile cauzate de situația din jurul Ucrainei ar trebui să fie pragmatice și să vizeze menținerea pozițiilor pe piețe, consideră acesta. Norilsk Nickel  este cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel de calitate superioară, cu cote de piață de 40% și, respectiv, 20% și un producător important de cupru și platină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel