Oamenii de știință în încălzire globală: Schimbările climatice devin din ce în mai extreme

incalzire globala
incalzire globala

Schimbările climatice modifică curenții de aer la nivel mondial, ducând la creșterea secetei, a valurilor de căldură și a inundațiilor.

Unul dintre oamenii de știință care au demonstrat în mod concludent că încălzirea globală a fost un eveniment nenatural cu celebrul grafic al „bățului de hockei“ avertizează acum că giganții curenți de aer care înconjoară planeta sunt modificați de schimbările climatice.

Profesorul Michael Mann a declarat că evenimentele meteorologice extreme - precum seceta „fără precedent“ din California, de anul trecut, inundațiile din Pakistan din 2010 și valul de căldură din Europa din 2003 - au loc mai des decât ar trebui, luând în considerare chiar și climatul în încălzire.

Acest lucru, a spus acesta, înseamnă că trebuie să existe un factor suplimentar.

Curenții de aer sunt influențați de diferența de temperatură între Antarctica și ecuator.

Dar Antarctica se încălzește mult mai rapid decât climatul tropical - în insula Svalbard, de exemplu, a fost cu 6,5 grade Celsius mai cald anul trecut, comparativ cu media pe perioada 1961-1990. Pământul s-a încălzit, de asemenea, mai repede decât marea.

[citeste si]

Ambii factori menționați au modificat debitul acestor curenți majori de aer pentru a crea „meandre extreme“, care ajutau la provocarea unor „evenimente meteorologice extreme“, a spus profesorul Mann, potrivit The Independent.

„Activitatea umană a mai fost suspectată că a contribuit la acest model înainte, dar acum descoperim o amprentă clară a activității umane.“

Cercetătorii, care au studiat temperaturile înregistrate încă din anul 1870, precum și date obținute prin satelit, susțin că aceste bucle ar putea crește „foarte mult“, mai degrabă decât să se mute de la vest la est.

„Trebuie cu siguranță să investigăm în continuare acest lucru - există unele dovezi, dar, de asemenea, multe întrebări deschise.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel