Un maxi-gazoduct între Catalonia și Toscana: UE „adoptă” proiectul de îndepărtare a Rusiei din Italia

Ar avea 700 de kilometri lungime și ar trece pe sub Mediterana. Pe termen scurt ar transporta GNL, pe termen lung hidrogen verde.

Pe de o parte, există cele mai încăpătoare porturi din Europa pentru a găzdui nave din întreaga lume care transportă gaze naturale lichefiate. Pe de alta, o retea pregatita sa hraneasca centrul si nordul continentului. Ceea ce lipsește este o conductă lungă de 700 de kilometri care urmează să fie construită sub Mediterană, potrivit Europa Today.

 Și tocmai pe aceasta se evaluează la Bruxelles un proiect care până de curând părea nerealist și care în schimb putea vedea lumina chiar și relativ repede: construcția unei maxi-gazoducte care leagă Spania de Italia, mai exact Barcelona și Livorno.

Proiectul se numără printre hărțile pe care Comisia Europeană le-a prezentat în urmă cu câteva zile împreună cu RePowerEU, planul energetic elaborat pentru a răspunde crizei în curs și a face UE independentă de gazul rusesc. 

Potrivit El Pais, conducta „ar necesita o investiție între 2,5 și 3 miliarde de euro, iar pentru finalizare de la unul până la doi ani”

Nu este prima dată când Spania propune un astfel de proiect: în trecut, guvernul de la Madrid, pentru a exploata „puterea de foc” a celor 6 porturi ale sale de regazificare, care reprezintă principala poartă de acces pentru GNL din Europa, propusese Franței și UE să construiască Midcat, o conductă de gaz care să lege Catalonia de Carcassone, prin Pirinei. Proiectul a fost însă abandonat în 2019, în special din cauza lipsei de interes pentru Paris.

Proiectul, după refuzul francez, părea destinat să ajungă în uitare. Dar războiul din Ucraina l-a făcut să fie scos din sertar: „Investițiile ulterioare pentru conectarea terminalelor de import GNL din Peninsula Iberică și rețeaua UE prin infrastructură pregătită pentru hidrogen pot contribui și mai mult la diversificarea aprovizionării cu gaze pe piața internă și pot ajuta la valorificarea acestora”, scrie într-o anexă din RePowerEU.

Bruxelles-ul își reafirmă angajamentul de a crește interconexiunile dintre Spania și Franța, dar gazoductul dintre Cataglogna și Toscana apare pe o hartă inclusă în anexă.

La 11 mai,compania spaniolă Enagás și compania italiană Snam (ambele active deja în Midcat) au semnat un memorandum de înțelegere pentru a explora fezabilitatea proiectului.

Guvernul de la Madrid este gata să-și facă partea la nivel politic, dar nu vrea să contribui efinanciar, scrie El Pais, condiderând că fondurile ar trebui să provină de la bugetul UE, sau din țările cele mai interesate să reducă dependența de Moscova, și anume Italia și Germania. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel