EXCLUSIV  NOUL președinte al Senatului. Calendarul votului și scenariile despre viitorul lider

Senat
Senat

Senatul României va avea un nou președinte.

La începutul sesiunii parlamentare, senatorii își vor alege un nou președinte. Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Regulamentul spune că este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Apoi se aleg funcțiile în Biroul Permanent

După alegerea președintelui, urmează Biroul Permanent.

Conform regulamentului, propunerea de repartizare a celorlalte funcţii din Biroul permanent se stabileşte, după alegerea preşedintelui, pentru toate sesiunile legislaturii, respectând configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri, prin negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare.


Numărul de reprezentanţi în Biroul permanent al fiecărui grup parlamentar, în care se include şi preşedintele Senatului, trebuie să respecte ponderea numărului de senatori ai fiecărui grup faţă de numărul total de senatori, la începutul fiecărei sesiuni ordinare.

PSD are majoritate în Biroul Permanent

În acest moment, PSD are majoritate. Sunt șapte senatori PSD, doi de la PNL, unul de la USR și unul de la UDMR.

Configurația la nivel de grupuri parlamentari arată așa:

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat: 69 membri


Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal: 27 membri


Grupul parlamentar al "Uniunii Salvaţi România": 13 membri


Grupul parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România: 9 membri


Senatori neafiliați: 18 membri

Care este programul pentru alegerea președintelui Senatului?

Nu va fi sesiune extraordinară pentru alegerea președintelui Senatului, informează DC News. Grupurile parlamentare vin cu diferite propuneri pentru funcțiile de la Senat. Pe 1 februarie 2020 se reunesc grupurile PSD, pe 2 februarie 2020 CEx-ul validează propunerile, iar pe 3 februarie 2020 începe sesiunea și se supun propunerile la vot. Celelalte grupuri parlamentare, probabil, se vor reuni tot pe 1 februarie.

Pe 3 februarie, dacă sunt în sală 69 de senatori, cvorum de ședință, jumătate plus unul dintre ei aleg președintele. 

Care sunt scenariile?

Dacă social-democrații se prezintă la vot, singura variantă în care PSD ar putea pierde șefia Senatului este o defecțiune în sensul de absenteism.

Este important de văzut cum vor vota UDMR și PMP, dacă vor susține candidatul propus de PNL în contextul în care a apărut subiectul alegerilor în două tururi cu care senatorii celor două partide nu prea sunt de acord. Grupurile parlamentare vor negocia atât în interiorul lor, cât și între ele. Rămâne de văzut ce vor face PMP, UDMR și USR. Este un test și pentru putere, cât și pentru opoziție.

Important este calendarul votului

Senatul nu poate sta cu un președinte interimar pentru că astfel nu s-ar mai constitui biroul permanent. Așadar, pe 3 februarie 2020, se va vota noul președinte al Senatului. Propunerea de repartizare a celorlalte funcţii din Biroul permanent se stabileşte, după alegerea preşedintelui, pentru toate sesiunile legislaturii, respectând configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel