Cine sunt populiștii în România? Iată argumentele!

Monica Cercelescu, avocat și coordonator al departamenului de comunicare al UNBR, a făcut o analiză "despre aservirea justiției în stil populist".

"Populismul este o mare plagă a zilelor noastre, care i-a adus la putere și/sau i-a menținut la putere pe Putin, Trump, Orban, Erdogan, Kaczyński și pe alții. Un numitor comun al acestor lideri populiști este aservirea justiției prin tot felul de reforme la legile ei. Da, justiția a ajuns miza populiștilor, ceea ce este extrem de grav și de aici cred că trebuie să pornim. Au monopolizat justiția, încorporând-o chiar în denumirile partidelor care susțin liderii populiști, cum sunt "Lege și Justiție " (PiS) al lui Jarosław Kaczyński, "Justiție și dezvoltare"(AK) al lui Erdogan.

Am deja un teanc de cărți pe masă, care încearcă să explice ce este populismul, cum acționează și care sunt efectele acestuia. Despre România nimic, ceea ce nu e deloc de bine, nu înseamnă că nu ne confruntăm cu acest fenomen, ci că nu contăm! Am auzit și opinia că n-avem populism la noi în țară, ceea ce este o aberație. Avem din plin, prea mult, și de stânga și de dreapta. Trăsături ale populismului găsim în orice acțiune politică la noi în țară, fie că e la putere, fie în opoziție. Ceea ce este extrem de grav, pentru că deznodământul nu poate fi decât tot unul populist!" scrie Monica Cercelescu.

"Judecați și voi unde regăsim acest populism"

"Mai jos sunt câteva reflecții ale lui Jan-Werner Müller , din cartea sa "Ce este populismul"( Polirom 2017) Judecați și voi unde regăsim acest populism, în toată nebunia legislativă care are loc acum, la noi!


'Populismul, spun eu, este un anumit tip de viziune moralistă a politicii, un mod de a percepe lumea politică, în care un popor pur din punct de vedere moral și complet unit –dar fictive în cele din urmă, aș complete este asmuțit împotriva elitelor considerate corupte sau în oriare alt fel inferioare din punct de vedere moral. Este o condiție necesară, dar nu și suficientă, să critici elitele pentru a fi considerat populist. Astfel, oricine ar critica status quo-ul și pe cei puternici în orice țară ar fi prin definiție populist. Pe lângă faptul că sunt antielitiști, populiștii sunt întotdeauna și antipluraliști: populiștii susțin că ei - și numai ei- reprezintă poporul. Alți concurenți politici doar fac parte din elita imorală, coruptă, sau cel puțin așa spun populiștii câtă vreme nu au puterea.;cât sunt la guvernare nu recunosc nimic din ce ar putea reprezenta o opoziție legitimă. Teza populistă implică și că oricine nu susține cu adevărat partidele populiste poate că nici nu face parte din poporul adevărat'. (Pag. 42)
...

'Și totuși, am putea obiecta, populiștii nu cer adesea mai multe referendumuri? Ba da. Dar trebuie să fie clar ce înțeleg populiștii prin referendum. Ei nu vor ca oamenii să se implice continuu în politică. Un referendum nu este menit să inițieze un proces deschis de deliberare în rândul cetățenilor reali, pentru a genera o serie de judecăți populare bine chibzuite. Referendumul are mai degrabă, menirea de a ratifica ceea ce liderul populist a decis deja că este în interesul popular autenticcape o chestiune ce ține de identitate, nu de agregarea unor interese ce pot fi verificate empiric. (pag. 54)'", conchide Monica Cercelescu.

Întrebarea care ar merita răspuns este: Cine sunt populiștii în România?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel