De la reduceri ale asistenței medicale, la creșterea vârstei de pensionare, la salarii afectate de inflație: sindicatele din Bătrânul Continent se mobilizează pentru a-și apăra membrii.
Valurile de proteste din întreaga lume ne reamintesc că voce poporului trebuie să fie ascultă iar drepturile acestora trebuie să fie respectate.
Pensii, sănătate și salarii. Acestea sunt subiectele fierbinți care aduc mii de muncitori în străzile din întreaga Europă. Țara cea mai afectată de greve este, fără îndoială, Marea Britanie, unde rata inflației cu două cifre neînsoțită de o indexare adecvată a salariilor a dus la paralizia transporturilor și disconfortul în spitale în perioada sărbătorilor.
Un nou val de greve va lovi școlile și departamentele de urgență, cu profesorii, personalul de la ambulanță și asistentele pe picior de război pentru a obține creșterile salariale așteptate. Și dacă climatul social este incandescent în fosta țară UE, protestele se aprind și în restul continentului.
Un val de angajați ai spitalelor s-a revărsat duminică pe străzile din Madrid, Spania, care se opunea privatizării și reducerii cheltuielilor pentru sănătate. Surse guvernamentale au estimat că la demonstrație au participat în jur de 30.000 de angajați din domeniul medical, în timp ce organizatorii au spus că sunt 50.000 de oameni în piață.
Mobilizarea, a precizat El Pais citat de Europa Today, va continua cu o grevă de trei zile, în timpul săptămânii, a personalului din afara spitalului din secțiile de urgență, care de altfel lucrează la jumătate din octombrie anul trecut din cauza protestelor și a lipsei de personal.
Nici în Franța lucrurile nu sunt roz. Anunțul președintelui Emmanuel Macron privind creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a dat startul exprimării nemulțumirilor.
După doisprezece ani de diviziuni interne, principalele sindicate și-au găsit unitatea întrucât sunt ”total în dezacord” cu prevederea lui Macron ”însoțită de o creștere a stagiului de cotizare”. De aici și promisiunea unei greve generale pentru joi, 19 ianuarie.
Dintre sectoarele cele mai afectate de mobilizare, sunt așteptate consecințe asupra transporturilor, educației și sănătății, dar și în domeniul energiei și altor sectoare de servicii publice.
În timida Românie, la inceputul lunii ianuarie, silvicultorii au protestat în fața Guvernului împotriva reorganizării Romsilva. Peste 3 milioane de hectare de pădure ar putea fi înstrăinate, spun aceștia, lucru care i-a nemulțumit.
Pe parcursul acţiunii de protest, la care au fost prezenţi câteva sute de lucrători din domeniul silvic, au fost afişate pancarte cu mesaje precum "Nu vă bateţi joc de pădurile României", "Nu distrugeţi locurile de muncă", "Nu faceţi experimente pe pădurile statului" şi "Nu înstrăinaţi pădurile statului. Nu privatizaţi Romsilva", potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu