Miere. Daciana Sârbu duce la Bruxelles o problemă nerezolvată de Guvern

Pe final de mandat, eurodeputata Daciana Sârbu și-a abătut atenția asupra mierii și a decis să invite apicultorii români la Bruxelles pentru a găsi soluții la problemele din România. 

Ca membru în comisia de agricultură din Parlamentul European, Daciana Sârbu, a anunțat că va organiza, pe 9 iulie, o conferință la Bruxelles initulată Apicultura Europeană și Românească. Provocări și Oportunități. Eurodeputata spune că a invitat apicultori din România pentru găsi împreună cu aceștia soluții la problemele pe care producătorii de miere le întâlnesc pe piața românească și nu numai. 

"Apicultura este un domeniu în care România poate face performanță pe plan european, însă crescătorii de albine se lovesc de obstacole dintre cele mai diverse – de la dificultatea de a-și promova eficient mierea pe piața europeană și până la probleme derivate din efecte ale schimbărilor climatice. E un sector care merită mai multă atenție din partea autorităților, finanțare mai consistentă, sprijin sporit", a declarat Daciana Sârbu. 

Statul face economie la miere

Oricât de laudabilă ar fi inițiativa Dacianei Sârbu, una dintre problemele majore ale producătorilor de miere nu se poate rezolva la Bruxelles, respectiv faptul ca Guvernul amână constant să respecte o lege în vigoare încă din 2006. Astfel, legea Legea 509/2006 prevede ca fiecare copil care merge la gradiniță si elevii din scoala primară să primească maximum 60 de grame de miere pe săptămână, fiind cunoscute efectele benefice pentru sănătate ale acestui nutrient. Din păcate, încă din 2015 până în acest an, guvernele au amânat aplicarea acestei legi pe motiv că nu sunt bani la buget. Astfel, o achiziție făcută de stat ar fi ajutat această categorie de producători însă, cel puțin până în 2019, apicultorii trebuie să își ia gândul de la ajutorul indirect pe care statul l-ar fi putut acorda prin simpla aplicare a unei legi. 

Avem miere eco, dar nu se vinde

Producția de miere în România este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană și posibilitățile apicultorilor de a vinde acest produs sunt destul de limitate în condițiile în care românii consumă de trei ori mai puțină miere decât europenii din Occident. România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins, în anul 2015, un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori. Cele mai cunoscute tipuri de miere bio sunt cele de salcâm și tei și se găsesc de cumpărat și online de pe zeci de siteuri ale producătorilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel