În ultima lună a anului 2018, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a inițiat o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care i-a solicitat ferm accelerarea demersurilor pentru intrarea României în Spațiul Schengen, scrisoare la care au aderat și pe care au semnat-o încă 15 europarlamentari români.
“Vă invităm să discutați la următoarea reuniune a Consiliului European problematica aderării României la spațiul Schengen. Aceasta urmează numeroasele rezoluții ale Parlamentului European referitoare la această chestiune, prima care datează din 8 iunie 2011. De fapt, după cum știți, atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European au solicitat Consiliului acordarea accesului României și Bulgariei la spațiul Schengen, având în vedere că acestea au îndeplinit timp de șapte ani toate cerințele tehnice prevăzute în regulament. Cu toate acestea, Consiliul nu a luat o decizie favorabilă până în prezent”, a scris umanista Maria Grapini. În același document, se insistă pe ideea unui proiect european solid, cu precizarea că egalitatea și solidaritatea între statele membre și cetățenii lor și respectarea regulilor și a intereselor fiecăruia sunt elemente esențiale pentru succes.
În scrisoarea inițiată de către Maria Grapini se mai arată că “România este membră a Uniunii Europene timp de 11 ani și a respectat întotdeauna obligațiile acesteia. A fost una dintre țările cu cea mai mare creștere economică și a susținut întotdeauna toate proiectele europene legate de securitate și solidaritate”. Cei 16 europarlamentari îi reamintesc președintelui CE că cetățenii români sunt discriminați, atunci când vine vorba despre Spațiul Schengen, și că nu se bucură de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni europeni.
“Transportatorii români trebuie să petreacă nenumărate ore la vamă, ceea ce compromite în mod semnificativ interesele economice ale companiilor românești. Firmele românești sunt astfel discriminate în comparație cu alte întreprinderi europene. Prin urmare, solicităm includerea acestui punct pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a Consiliului European, pentru a recunoaște în sfârșit disponibilitatea României de a adera la spațiul Schengen. Înainte de alegerile semnificative din 2019 ale Parlamentului European, acest lucru va da mesajul că UE se bazează pe egalitate, transparență, nediscriminare și acces nelimitat la piața internă”, se mai precizează în scrisoarea inițiată de umanista Maria Grapini și semnată de cei 16 europarlamentari români.
Președintele CE, Donald Tusk, i-a răspuns, recent, Mariei Grapini și europarlamentarilor români, precizând că înțelege dezamăgirea față de dosarul privind extinderea Schengen “care nu a progresat la fel de complet cum era de așteptat initial” și că speră foarte mult că unanimitatea cerută poate fi obţinută în Consiliu, iar controalele la frontierele interne pot fi în cele din urmă eliminate. Maria Grapini i-a transmis și președintelui României o scrisoare oficială, în care îi solicita mai multe puncte de vedere privitoare la situația actuală din țară, însă, din octombrie și până în prezent, Klaus Iohannis nu i-a răspuns. Grapini a declarat, în repetate rânduri, că demersul ar fi fost și este unul obligatoriu, în condițiile în care există o lege în acest sens, dar și o regulă a bunelor maniere diplomatice...încălcate de către președintele Iohannis, fără nici cea mai mică rezervă. „Președintele Tusk a putut, președintele Iohannis nu vrea. Decideți dumneavoastră cine cunoaște regulile de comunicare oficială și cine se comportă ca un lider veritabil!”, a transmis Maria Grapini, de la Bruxelles.
VEZI ȘI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News