Lituania a renunțat la gazul, petrolul şi electricitatea rusească

Fotografie creată de Marcin Jozwiak, de la Pexels
Fotografie creată de Marcin Jozwiak, de la Pexels

Lituania anunță că a renunțat definitiv la importul de gaze, petrol şi electricitate din Rusia, în semn de solidaritate cu Ucraina, astfel anunțând că nu va mai finanța “maşina de război a Rusiei”.

Ministrul lituanian al Energiei a mai declarat că speră ca nevoia de electricitate să fie acoperită prin producţia locală de energie verde. Președintele Lituaniei anunțase deja aceasta intenție încă din luna martie a acestui an, potrivit BBC citat de B1TV.

În 2019, Lituania a importat aproximativ 63% din necesarul de petrol din Rusia. Președintele Gitanas Naused a declarat că acest procent s-a redus acum.

SUA au interzis importurile de petrol rusesc. Marea Britanie a declarat că le va elimina treptat până la sfârșitul acestui an, iar UE își propune să facă Europa independentă de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.

Pe lângă petrol, Lituania a acționat, în ultimul deceniu, pentru a-și reduce dependența de Rusia pentru gaze naturale, inclusiv prin deschiderea propriului terminal de gaze naturale lichefiate potrivit Digi24.

Cirește și...

Putin a oprit gazul rusesc spre Finlanda

Aprovizionarea Finlandei cu gaze naturale din Rusia a fost întreruptă sâmbătă, a anunţat compania energetică publică finlandeză Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

'Livrările de gaze naturale către Finlanda în cadrul contractului de aprovizionare Gasum au fost întrerupte', a declarat compania într-un comunicat, adăugând că acum gazul va fi furnizat din alte surse prin gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

Deşi gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de ţara nordică provine în principal din Rusia. Gasum a asigurat însă că va putea obţine gaz de la alţi furnizori şi că îşi va continua activităţile 'în mod normal'. Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunţând în special închirierea pe zece ani, împreună cu Estonia vecină, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plăţile viitoare pentru livrările sale de export de gaze să fie decontate în ruble şi nu în euro, dar Gasum a respins cererea şi grupul a anunţat marţi că va cere arbitraj în justiţie.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel