Lavrov, vizită oficială în SUA: Temele întrevederii

Foto: The Moscow Times
Foto: The Moscow Times

Șefii diplomațiilor americană, Rex Tillerson, și rusă, Serghei Lavrov, vor discuta miercuri la Washington despre conflictele din Ucraina și Siria, a anunțat Departamentul de Stat, relațiile dintre cele două puteri fiind deosebit de tensionate, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Cei doi miniștri s-au întâlnit de două ori după ce secretarul de stat american și-a preluat postul la începutul lui februarie, însă va fi prima vizită oficială la Washington a lui Serghei Lavrov în aproape patru ani și de la instalarea administrației Donald Trump în ianuarie.

În capitala federală, Tillerson și Lavrov vor discuta, la 10 mai, "despre Ucraina, Siria și subiecte bilaterale", mai ales "necesitatea de a opri violențele din estul Ucrainei și a rezolva conflictul aplicând integral acordul de la Minsk", a informat Departamentul de Stat într-un scurt comunicat.

În privința Siriei, cei doi demnitari au trecut în revistă vineri telefonic mijloacele de a reduce luptele în urma semnării de către Rusia, Iran și Turcia a unui acord privind instituirea unor zone de securitate în această țară aflată în război.

Ei urmează să discute despre "eforturile pentru o 'dezescaladare' a violenței, transportul de ajutoare umanitare către poporul sirian și pregătirea terenului pentru o rezolvare politică a conflictului", potrivit diplomației americane.

Relații deteriorate sub administrația Obama

Întrevederea Tillerson-Lavrov a fost anunțată la 1 mai de diplomația rusă și trebuia să aibă loc la 10 mai la Fairbanks, în Alaska, în marja unei reuniuni ministeriale a Consiliului Arctic din care fac parte Statele Unite și Rusia.

În ultimii patru ani, Serghei Lavrov s-a întâlnit de zeci ori cu omologul său american de la acea dată, John Kerry, cel mai frecvent în marile orașe europene sau în marja reuniunilor internaționale. Ultimul dialog ruso-american al Washington a avut loc în august 2013, când Lavrov a discutat cu Kerry despre situația din Siria.

Sub administrația democratului Barack Obama, relațiile cu Rusia s-au deteriorat în special din cauza conflictelor din Ucraina și Siria.

Republicanul Donald Trump a militat în campania sa pentru o apropiere de Kremlin, dar cele două guverne — Rex Tillerson în primul rând — au recunoscut de curând că relațiile nu au fost niciodată atât de proaste de la sfârșitul Războiului Rece.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel