Klaus Iohannis, mesaj după împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe: Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el, familia sa și poporul Japoniei!

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat ferm împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe, care a fost atacat vineri dimineață în timp ce susținea un discurs la un eveniment electoral în orașul Nara.

„Condamn ferm împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe. În aceste momente foarte dificile, gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el, familia sa și poporul Japoniei!”, a scris președintele Klaus Iohannis, vineri, pe Twitter.

Suspectul, un bărbat în vârstă de 41 de ani, a fost arestat de polițiști. NHK spune că ar fi vorba despre un individ pe nume Tetsuya Yamagami, pe care l-a citat spunându-le polițiștilor că era nemulțumit de Abe și că a vrut să îl ucidă.

Premierul Ciucă condamnă atacul împotriva lui Shinzo Abe

Premierul Nicolae Ciucă a condamnat, vineri, în numele Guvernului, atacul asupra fostului prim-ministru al Japoniei Shinzo Abe, aflat în stare critică după ce a fost împuşcat, subliniind că acesta este "un prieten stimat al României".

"Guvernul României condamnă cu tărie atacul asupra fostului premier Abe Shinzo, unul dintre cei mai importanţi lideri ai Japoniei şi un prieten stimat al României", a transmis premierul Ciucă, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Twitter a Executivului.

Nicolae Ciucă a subliniat că este alături de familia lui Shinzo Abe şi de poporul japonez în aceste momente dificile.

Premierul nipon Fumio Kishida a anunţat vineri că Shinzo Abe, predecesorul său în acest post, se află în stare foarte gravă după ce a fost împuşcat în timp ce susţinea un discurs la un eveniment electoral la Nara.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost dus la spital după ce s-a prăbuşit în cursul unui eveniment electoral în oraşul Nara (vest), vineri, şi este inconştient, au raportat media locale, citate de Reuters şi AFP.

Mai multe media, printre care agenţia de presă Kyodo, au transmis că fostul premier a fost atacat.

Kyodo şi postul naţional de televiziune NHK au raportat că s-au auzit două focuri de armă.

Potrivit surselor, fostul premier pare a fi în stop cardiac, mai scrie Reuters, conform Agerpres. 

Nu a fost făcut un anunţ oficial, dar, potrivit France Presse, el nu mai prezintă semne de viaţă. Poliţia a anunţat că a reţinut un suspect şi că a găsit arma atacului. Violenţele armate sunt extrem de rare în Japonia, unde pistoalele sunt interzise.

Shinzo Abe a fost cel mai longeviv prim-ministru japonez din istorie. El a demisionat în 2020 invocând de motive de sănătate, scrie Rador. 

Gest controversat al noului prim-ministru al Japoniei. Premierul a trimis o ofrandă la un sanctuar simbol al militarismului japonez

Fumio Kishida, noul premier al Japoniei, a recurs la un gest într-un loc extrem de controversat, sanctuarul şintoist Yasukuni.

Noul premier japonez, Fumio Kishida, a trimis o ofertă rituală la sanctuarul şintoist Yasukuni, un loc extrem de controversat, considerat de mulţi drept un simbol al trecutului militarist al Japoniei, notează AFP.

Fumio Kishida a trimis ofranda în calitate de prim-ministru cu ocazia festivalului semestrial al sanctuarului care se desfăşoară primăvara şi toamna, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al sanctuarului.

Sanctuarul, situat în centrul oraşului Tokyo, onorează memoria a aproape 2,5 milioane de soldaţi morţi în conflictele purtate de Japonia de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în 1945.

Locul onorează memoria unor ofițeri condamnați pentru crime de război

Dar locul onorează şi memoria unor ofiţeri superiori şi politicieni japonezi condamnaţi pentru crime de război de către Aliaţi după Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, respectul regulat faţă de acest sanctuar din partea liderilor politici japonezi contemporani are ca efect iritarea Beijingului şi a Seulului, în contextul în care China şi Peninsula Coreea au suferit sub jugul nipon în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel