Update: Shinzo Abe, fost premier al Japoniei, împuşcat la un eveniment electoral. A murit

Victorie detaşată a partidului de guvernământ la alegerile senatoriale după asasinarea lui Shinzo Abe / Fotografie de la Karolina Grabowska, Pexels
Victorie detaşată a partidului de guvernământ la alegerile senatoriale după asasinarea lui Shinzo Abe / Fotografie de la Karolina Grabowska, Pexels

Shinzo Abe, fost premier al Japoniei, a fost dus la spital în stare gravă după ce ar fi fost împuşcat în timpul unui eveniment electoral în oraşul Nara. Ultimele date arată că a decedat. 

UPDATE: Shinzo Abe a murit. Televiziunea publică NHK a făcut anunţul, citând autorităţi publice, conform The Guardian. 

Update: Shinzo Abe a fost dus la spital şi se află într-o "stare foarte gravă", a declarat premierul japonez, Fumio Kishida. Kishida a afirmat că "se roagă din suflet" ca Abe să supravieţuiască şi a condamnat atacul în "cei mai duri termeni". El a adăugat că toţi miniştrii guvernamentali au primit ordin să se întoarcă la Tokyo, dar că nu a fost luată nicio decizie cu privire la modificarea programului electoral, scrie Rador.

- ştirea iniţială - 

Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost dus la spital după ce s-a prăbuşit în cursul unui eveniment electoral în oraşul Nara (vest), vineri, şi este inconştient, au raportat media locale, citate de Reuters şi AFP.

Mai multe media, printre care agenţia de presă Kyodo, au transmis că fostul premier a fost atacat.

Kyodo şi postul naţional de televiziune NHK au raportat că s-au auzit două focuri de armă.

Potrivit surselor, fostul premier pare a fi în stop cardiac, mai scrie Reuters, conform Agerpres. 

Nu a fost făcut un anunţ oficial, dar, potrivit France Presse, el nu mai prezintă semne de viaţă. Poliţia a anunţat că a reţinut un suspect şi că a găsit arma atacului. Violenţele armate sunt extrem de rare în Japonia, unde pistoalele sunt interzise.

Shinzo Abe a fost cel mai longeviv prim-ministru japonez din istorie. El a demisionat în 2020 invocând de motive de sănătate, scrie Rador. 

Gest controversat al noului prim-ministru al Japoniei. Premierul a trimis o ofrandă la un sanctuar simbol al militarismului japonez

Fumio Kishida, noul premier al Japoniei, a recurs la un gest într-un loc extrem de controversat, sanctuarul şintoist Yasukuni.

Noul premier japonez, Fumio Kishida, a trimis o ofertă rituală la sanctuarul şintoist Yasukuni, un loc extrem de controversat, considerat de mulţi drept un simbol al trecutului militarist al Japoniei, notează AFP.

Fumio Kishida a trimis ofranda în calitate de prim-ministru cu ocazia festivalului semestrial al sanctuarului care se desfăşoară primăvara şi toamna, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al sanctuarului.

Sanctuarul, situat în centrul oraşului Tokyo, onorează memoria a aproape 2,5 milioane de soldaţi morţi în conflictele purtate de Japonia de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în 1945.

Locul onorează memoria unor ofițeri condamnați pentru crime de război

Dar locul onorează şi memoria unor ofiţeri superiori şi politicieni japonezi condamnaţi pentru crime de război de către Aliaţi după Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, respectul regulat faţă de acest sanctuar din partea liderilor politici japonezi contemporani are ca efect iritarea Beijingului şi a Seulului, în contextul în care China şi Peninsula Coreea au suferit sub jugul nipon în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Doi dintre miniştrii guvernului Kishida, ministrul sănătăţii şi muncii, Shigeyuki Goto, şi Kenji Wakamiya, ministrul responsabil cu Târgul mondial din 2025 de la Osaka, au oferit, de asemenea, copaci sacri.

Ultima vizită a unui premier la Yaskuni fusese în 2013

La începutul acestui an, trei miniştri de prim plan au adus un omagiu sanctuarului la aniversarea capitulării Japoniei în Al Doilea Război Mondial. Shinzo Abe este ultimul prim-ministru japonez ce a vizitat personal Yasukuni în timp ce era în funcţie, în 2013.

Vizita sa a revoltat China şi Coreea de Sud şi a fost de asemenea aspru criticată de Statele Unite, aliat important al Japoniei. Shinzo Abe s-a dus de mai multe ori la Yasukuni de când a părăsit puterea în septembrie 2020.

Fumio Kishida, care a devenit prim-ministru al Japoniei la 4 octombrie, nu intenţionează să viziteze sanctuarul în cursul festivalului de două zile care se desfăşoară acolo cu începere de luni, a raportat Kyodo News, citând surse anonime din anturajul său, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel