EXCLUSIV  Juncker, discurs. Viitorul UE, decis în România. Dungaciu: Țara noastră, pe harta Uniunii Europene

Sociologul și politologul Dan Dungaciu a discutat în exclusivitate pentru DC News despre discursul lui Jean Claude Juncker din Parlamentul European.

Dan Dungaciu a catalogat discursul lui Juncker ”surprinzător de bun” și ”favorabil României”. Acesta a subliniat diferența față de celelalte discursuri, salutând totodată atitudinea lui Jean Claude Juncker.

”Discursul domnului Juncker a fost surprinzător de bun și de favorabil României, cu o tonalitate schimbată față de celelalte discursuri. Am văzut un șef de Comisie mult mai deschis la feedback-urile pe care probabil le-a primit de pe teren, mai puțin autoritar și mai puțin dispus să bată cu pumnul în masă, deschis spre reacțiile pe care probabil i-au venit între timp. Din această persepctivă discursul nu poate fi decât de salutat”, a precizat Dan Dungaciu.

În ceea ce privește Summit-ul de la Sibiu, acesta este apreciat de politolog ca fiind un moment ”extrem de onorant” pentru România. În cazul în care calendarul Brexit-ului va fi respectat, reuniunea de la Sibiu, anunțată în premieră de Juncker de la tribuna Parlamentului European, va fi primul summit european în formula UE 27 după retragerea Marii Britanii din blocul comunitar.  

Totodată, Dan Dungaciu arată că ”au fost mai multe referințe foarte pozitive despre România și legate de România, dar în ceea ce privește acest Summit, întrunirea este la două zile după Brexit, ceea ce e foarte important întrucât este un Summit care va fi conclusiv față de ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană. Acolo se vor pune accentele spre ce direcția va trebui să meargă viitorul proiect european. Este extrem de onorant, din acest punct de vedere, pune România pe harta Uniunii Europene și îi oferă un loc pe care probabil Bucureștiul nu l-a mai avut niciodată, cel puțin în ultima vreme”, explică politologul.

În timpul discursului, Juncker își exprimase convingerea că până la momentul în care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2019, România nu va mai fi monitorizată prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul justiției, și, astfel, va fi parte a spațiului Schengen.

”Îmi e greu să fac o precizare din acest punct de vedere. Faptul că domnul Juncker a apăsat pe această pedală a Schengenului, a vrut să îi dea și un semnal politic, este evident. La un moment dat discuțiile despre Schengen aproape intraseră în silenzio stampa”, a declarat Dan Dungaciu în exclusivitate pentru DC News.

Nu în ultimul rând, Juncker a propus și crearea unei agenții europene pentru securitatea cibernetică, securitatea fiind în acest moment unul dintre cele mai sensibile subiecte pentru cetățeanul european. Dan Dungaciu a explicat acest demers, arătând că securitatea este un element esențial, iar în jurul ei se va reconfigura viitorul Uniunii Europene.

”Domnul Juncker a făcut o afirmație explicită în ceea ce privește securitatea. Ea este un element care în sondajele de opinie publică sensibilizează cetățeanul european. Pentru cetățeanul european securitatea este una dintre cele mai importante proiecte. Ea e unul dintre elementele în jurul căruia se va reconfigura viitorul proiect european. 

Securitatea cibernetică e o componentă a securității la care Uniunea Europeană trebuie să se raporteze într-un fel sau altul. Ea vizează aspecte foarte concrete, inclusiv alegerile politice. Spațiul electoral al Uniunii Europene din acest moment trebuie să fie gândit inclusiv prin prisma diverselor interese și infiltrări, acțiuni și atacuri de tip cibernetic”, a conchis Dan Dungaciu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel