Președintele rus Vladimir Putin a declarat după întrevederea cu Recep Tayyip Erdogan, că Rusia și Turcia și-au normalizat complet relațiile bilaterale după criza ce a urmat incidentului în care un avion militar rus a fost doborât la frontiera siriano-turcă, transmit agențiile Reuters, AFP și DPA.
'Cu ceva timp în urmă, așa cum este bine știut, relațiile noastre au fost puse la încercare. Acum putem spune cu certitudine că procesul normalizării relațiilor ruso-turce s-a încheiat', a spus Putin la conferința de presă comună cu Erdogan. 'Am revenit la cooperare în cadrul unui parteneriat normal', a completat liderul de la Kremlin.
Normalizarea relațiilor dintre Moscova și Ankara privește și componenta economică odată cu ridicarea sancțiunilor ruse. Aceste sancțiuni au fost adoptate de Moscova în timpul crizei provocate de doborârea unui avion militar rus de către aviația turcă la frontiera cu Siria, în noiembrie 2015. A urmat un an și jumătate de tensiuni, dar relațiile dintre Moscova și Ankara au intrat vara trecută într-un proces de normalizare, Putin ordonând atunci ridicarea unei părți a sancțiunilor, mai ales în sectorul turistic, după ce Erdogan și-a exprimat regretul pentru incidentul din 2015.
Erdogan a confirmat
Erdogan a confirmat miercuri la Soci că relațiile comerciale dintre Turcia și Rusia au fost restabilite complet, excepție făcând doar comerțul cu tomate, președintele Putin menționând la rândul său că deocamdată nu autorizează importul de roșii din Turcia.
În ceea ce privește Siria, cei doi lideri au susținut crearea unor 'zone de dezescaladare', dar cu condiția ca un asemenea demers să fie convenit de părțile implicate în conflict, care poartă negocieri la Astana, în Kazahstan.
'Am discutat această chestiune cu harta în față (...) Plecăm de la principiul că părțile în conflict, reunite astăzi la Astana, vor lua decizia definitivă, pentru că în final de ele depinde care va fi destinul țării lor', a explicat Erdogan, potrivit Agerpres.
Putin a completat că aceste zone trebuie dublate de zone de excludere aeriană, 'cu condiția să nu existe nicio activitate militară' în acele spații.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News