Institut Studiu Levant: Vot DECISIV în Parlament

vot parlament
vot parlament

Deputaţii au dat vot final, marţi, pe reexaminarea, la cererea preşedintelui României, a Legii privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, respectiv la proiectul de lege în acest sens. 

Au votat "pentru" 212 deputaţi, împotrivă - 41, iar 18 s-au abţinut. 

Legea privind înfiinţarea institutului, care a fost aprobată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, prevede înfiinţarea acestuia ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. 

Conform cererii de reexaminare trimise de şeful statului, în forma transmisă la promulgare Legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului necesită reanalizarea conţinutului normativ al acesteia de către Parlament sub aspectul organizării şi funcţionării institutului, a categoriilor de personal ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestuia, a raporturilor funcţionale cu Senatul, precum şi cu privire la patrimoniul şi modul în care institutul gestionează fondurile publice care urmează a-i fi atribuite. 

"Considerăm că trebuie clarificată natura juridică a institutului, precum şi raporturile funcţionale dintre acestea şi Senatul României. (...) Unele dintre dispoziţiile legii transmise la promulgare sunt lipsite de claritate şi precizie, fiind de natură să afecteze aplicabilitatea noului act normativ", se arăta, între altele, în cererea de reexaminare. 

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului funcţionează ca centru de excelenţă recunoscut de World Academy Of Art and Science, cu sediul în Bucureşti. Institutul are ca obiect de activitate extinderea cercetărilor ştiinţifice asupra culturilor şi civilizaţiilor din spaţiul istoric al Levantului - Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Balcani, Caucaz - leagănul religiilor abrahamice, al ştiinţelor, artei, culturii şi democraţiei; protejarea arealelor geologice, biologice, geografice şi arheologice reprezentative pentru patrimoniul cultural universal, de către comunităţile universitare în colaborare cu comunităţile locale, prin extinderea în această regiune a reţelelor de geo-parcuri recunoscute de UNESCO; promovarea dialogului dintre popoarele din spaţiul istoric al Levantului în vederea creării unei culturi a păcii prin dialog între mediul academic, liderii religioşi şi tânăra generaţie. 

Conform unui amendament adoptat de plen, Institutul se înfiinţează la data intrării în vigoare a legii, la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, urmând ca finanţarea cheltuielilor să se asigure de la bugetul de stat. 

Au votat împotriva înfiinţării institutului deputaţii USR şi PMP

Deputatul USR Iulian Bulai a argumentat, în cadrul dezbaterilor pe articole, că parlamentarii Uniunii se opun unui astfel de proiect în principal pentru că "nu au primit încă răspunsuri convingătoare" la o serie de întrebări, cum ar fi "care mai este astăzi sensul unui spaţiu istoric precum cel al Levantului, coborât direct din secolele XVII şi XIX" sau "cum se delimitează geografic aria de cuprindere a acestor studii", scrie Agerpres.

În schimb, deputatul PMP Robert Turcescu a ţinut să precizeze că se opune unui proiect de lege "de pe vremea" fostului preşedinte Emil Constantinescu. "Poate că domnul Emil Constantinescu face un astfel de institut care să îl poată compara în continuare pe preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu, fie cu Margaret Thatcher, fie cu Reagan sau cu cine îi mai trece prin minte", a susţinut Turcescu. El a criticat faptul că acest institut va fi în subordinea unei academii mondiale, şi nu Academiei Române, de fapt a unui ONG care nu se alimentează din bani publici. 

În opinia deputatului PNL Andrei Gheorghe însă, institutul va avea o reală utilitate publică şi nu va constitui o simplă sinecură creată special pentru a satisface nevoile unei persoane sau ale unui grup de persoane.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel