Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD), numit să asigure conducerea pe perioada deplasării lui Mircea Geoană în SUA, îi scrie lui Traian Băsescu transmiţându-i că problemele legislative din Senat sunt cauzate de lipsa de susţinere pe care o are Guvernul din partea parlamentarilor puterii.
La începutul scrisorii, Chelaru ţine să puncteze că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu conform cărora Senatul s-a compromis sunt "nejustificate". Ca argument, senatorul PSD menţionează că majoritatea parlamentară, constituită din PDL, UDMR şi UNPR, "este cea care are datoria să susţină proiectele guvernului".
"Vă rog să observaţi că, de cca. 7- 8 săptămâni, în Senat, majoritatea nu a reuşit să-şi mobilizeze senatorii la şedinţele de plen, din cei 71 de senatori aparţinând Coaliţiei aflate la putere fiind prezenţi, constant, 50-55 de senatori. Ca urmare, criticile dvs. pot privi această majoritate constituită nedemocratic şi nu pot fi îndreptate împotriva opoziţiei, care s-a manifestat conform rolului său într-un stat de drept democratic", îi scrie Chelaru preşedintelui.
Ioan Chelaru îl informează pe preşedinte şi în legătură cu situaţia fiecăruia dintre proiectele de lege ce fac obiectul scrisorilor sale către Parlament. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost respins de Senat, pe 5 octombrie, cu 48 de voturi pentru, 52 de voturi împotrivă şi 1 abţinere. "Reluarea votului pe acest proiect nu mai este posibilă, deoarece ar fi încălcate grav procedurile parlamentare, creându-se un precedent deosebit de periculos pentru democraţia parlamentară. Vă rog să observaţi că 19 senatori ai coaliţiei de guvernare au lipsit de la şedinţa de vot", remarcă senatorul PSD.
În privinţa proiectul legii asistenţei sociale, Chelaru îi scrie preşedintelui că acesta va fi adoptat tacit, pe 3 noiembrie. "În şedinţa Senatului din data de 31.10.2011, majoritatea guvernamentală nu a reuşit să-şi mobilizeze cei 71 de senatori, fiind prezenţi 59. Opoziţia a luat act de solicitarea dvs. şi a înţeles să rămână în sală, asigurând cvorumul necesar. La propunerea liderului de grup PDL, dl. Cristian Rădulescu, proiectul legii asistenţei sociale a fost trecut de pe poziţia nr. 3 a ordinii de zi, pe poziţia nr. 50. La ora 18.45, senatorii majorităţii au părăsit sala, cu excepţia celor din UDMR, lăsând plenul fără cvorum şi forţând, în acest fel, adoptarea tacită", povesteşte vicepreşedintele Senatului, care a şi condus şedinţa respectivă de plen.
"Faţă de cele prezentate, îmi permit să conchid că, în realitate, problema de fond a Guvernului Boc este aceea că nu mai are susţinere parlamentară suficientă pentru a putea trece prin Senat legile organice, reformele propuse fiind contestate, nu doar de opoziţia parlamentară şi societatea civilă, ci şi prin absenţa repetată a reprezentanţilor majorităţii parlamentare. Vă rog să primiţi, stimate domnule Preşedinte, asigurarea întregii mele consideraţii", se arată la finalul scrisorii vicepreşedintelui Senatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu