Hodorkovski: UE a comis o gafă masivă. În acest moment, sancțiunile energetice rănesc Europa, nu Rusia

Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube

Criticul lui Putin spune că Europa își dăunează propriilor finanțe atunci când alocă fonduri pentru a furniza arme Kievului.

Mikhail Hodorkovski, magnatul rus al petrolului devenit disident, a acuzat marți UE că a comis o gafă masivă cu sancțiuni petroliere împotriva Moscovei, care subminează acum blocul celor 27 de națiuni din punct de vedere economic, mai degrabă decât să epuizeze cufărul de război al Kremlinului.

Fostul cel mai bogat om al Rusiei a spus că UE ar fi trebuit să asigure aprovizionare alternative înainte de a continua cu un embargo, sau ar fi trebuit să ia în considerare o altă abordare completă, cum ar fi aplicarea tarifelor la energia rusă, în loc să impună o interdicție totală.

Făcând o gaură în propriile sale finanțe, Hodorkovski a susținut că Europa este acum mai puțin capabilă să investească bani în sarcina extrem de importantă de a cumpăra mai multe arme pentru Ucraina, potrivit Politico.

După o lună de negocieri, țările membre UE au convenit să interzică transporturile maritime de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an – echivalentul a peste 90% din importuri – la sfârșitul lunii mai.

Hodorkovski: În acest moment, sancțiunile energetice rănesc Europa, nu Rusia”

Hodorkovski, fostul șef al gigantului petrolier Yukos, a petrecut 10 ani în închisoare pentru ceea ce au fost considerate acuzații false, după ce a devenit un critic deschis al Kremlinului. 

După eliberarea sa în 2013, Hodorkovski a militat pentru promovarea democrației și a drepturilor omului în Rusia prin organizația sa ”Rusia deschisă”.

”Problema este că actualii politicieni occidentali nu au purtat niciodată discuții cu un gangster”, a spus el, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

”Poți începe să negociezi cu el doar atunci când simte că se află într-o poziție mai slabă.”

”Cât de mult a pierdut Occidentul în venituri prin introducerea tot felul de sancțiuni energetice? 100 de miliarde de dolari, 200 de miliarde de dolari?", a spus el.

"Dacă Ucraina ar fi primit arme în valoare de cel puțin 50 de miliarde de dolari în loc de 10 miliarde de dolari, situația ar fi complet diferită acum, fără a fi introdusă nicio sancțiune energetică".

Pierderi de aproximativ 160 de miliarde euro pentru UE

UE și-a redus previziunile de creștere pentru acest an cu aproximativ 1% în aprilie, pe fondul războiului din Ucraina, echivalentul a aproximativ 160 de miliarde de euro, pe baza estimărilor recente ale PIB -ului de la Fondul Monetar Internațional.

 Între timp, blocul alocă 2 miliarde de euro în arme pentru Ucraina.

Și nu doar Hodorkovski gândește așa...

În conformitate cu gândirea lui Hodorkovski, mai mulți experți au susținut că impunerea de tarife ar fi fost inteligentă, deoarece redirecționarea petrolului către alte țări cu infrastructura existentă în prezent ar fi fost dificilă pentru Moscova. 

Aceasta înseamnă că companiile energetice rusești ar fi absorbit probabil costurile mai mari de export către Europa, reducându-și marjele și, în cele din urmă, reducând bugetul militar al Moscovei.

În cele din urmă, fostul miliardar a spus că Europa ar fi trebuit să depună eforturi mai concertate pentru a găsi surse alternative pentru petrol și gaze înainte de a impune sancțiuni. În schimb, țările UE au fost nevoite să înlocuiască livrările rusești de energie prin negocierea grăbită a unor contracte ad-hoc.

”Am fost uimit când am descoperit că nu a existat niciun acord cu privire la alte provizii și apoi și pe de-asupta mai introduceți sancțiuni” spuse Hodorkovski.

Citește și...

Avertizare de la Bruxelles: România nu va reuși să își asigure depozitul subteran de gaz pentru iarnă

Nu canicula îi face să transpire pe liderii europeni, ci teama că manipularea de către Rusia a furnizării de gaze naturale va duce la o criză economică și politică iarna viitoare. Sau, în cel mai rău caz, chiar mai devreme.

Rusia a redus săptămâna trecută livrările de gaze către cinci țări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, cea mai mare economie a blocului de 27 de țări care depinde în mare măsură de gazul Moscovei pentru a genera electricitate și industria energetică.

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a redus cu 60% aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 care trece pe sub Marea Baltică, din Rusia către Germania, principala conductă de gaze naturale din Europa. Italia își vede oferta redusă la jumătate. Austria, Republica Cehă și Slovacia au înregistrat, de asemenea, reduceri potrivit AP News.

 

Europa se străduiește să-și umple depozitul subteran de gaz înainte de iarnă

Serviciile de gaze funcționează în ritm regulat, umplând rezervele în timpul verii și apoi scăzând iarna pe măsură ce cererea de încălzire crește. Reducerile vor face ca umplerea depozitului să fie mai costisitoare și mai dificil de realizat.

De asemenea, mișcarea a adus mai aproape spectrul unei întreruperi complete a gazului rusesc, care ar face imposibil ca Europa să obțină tot combustibilul de care are nevoie pentru iarnă...citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel