Guvernul şi-a asumat, miercuri, în plenul Parlamentului, răspunderea pe Legea retrocedărilor. În deschiderea discursului ținut în fața Parlamentului, premierul și-a cerut scuze față de toți cei care au avut de suferit de pe urma naționalizărilor, în mod deosebit față de cultul greco-catolic. La şedinţa din plen, în care guvernul şi-a asumat răspunderea, din totalul de 592 de parlamentari, au fost prezenţi 401,186 de aleşi absentând de la lucrări.
Opoziţia are la dispoziţie trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură. Legea se consideră adoptată dacă, în acest termen, nu este iniţiat un astfel de demers. PDL şi-a anunţat intenţia de a depune o moţiune de cenzură, însă PPDD şi UDMR nu vor semna iniţierea demersului.
- "Această Lege a fost un turnesol pentru a evidenţia unde se opreşte bătălia politică şi unde începe pura demagogie (...) Vreau să fac un apel la decenţă şi la simţul datoriei faţă de interesul naţional, care astăzi ne este în mod clar pus pe masa deciziei. Au fost amendamente pe care le consider nu doar inacceptabile, dar absolut ruşinoase. Este un senator, domnul Tişe, care a propus să dăm cesionarilor toţi banii, nu doar 15%. Sunt alte amendamente, cred că domnul senatorul Ungureanu, care a propus ca proprietarilor să le dăm doar 25%, este o abordare comunistă", a spus Ponta.
- "Guvernul, în 2005, condus de domnul Tăriceanu, din care făceau parte Blaga, Ungureanu, Macovei, a adoptat o soluţie cu bună-credinţă. O spun din calitatea celui care a depus moţiune de cenzură atunci, alături de colegii de la PSD. Din păcate, acea soluţie nu a rezolvat problema această a retrocedărilor", a adăugat Ponta.
Pe de alt parte, Ponta a acuzat demagogia unor politicieni, referindu-se la sistemul compensării prin puncte prevăzut de Legea imobilelor naţionalizate care a fost acceptat de CEDO.
- "Vreau să fac o precizare, pentru că există parlamentari care cunosc situaţia şi doar din demagogie o exploatează pe la televizor, iar alţii care nu cunosc. Orice altă variantă decât cea cu puncte, şi anume recunoaşterea despăgubirilor în bani, se introduce imediat în calculul ESA al deficitului public şi ar fi dus România imediat, la momentul recunoaşterii acestor despăgubiri, la un deficit pe care niciun fel de guvern nu l-ar fi putut vreodată gestiona", a spus Ponta.
El a cerut scuze tuturor celor care au fost deposedaţi de imobile în regimul comunist, dar mai ales tuturor cultelor religioase, cu o menţiune pentru cultul greco-catolic, arătând că, după 70 ani, era necesară o astfel de poziţie şi a arătat că pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) se află în prezent peste 3.500 dosare privind retrocedarea imobilelor naţionalizate.
Premierul a explicat totodată necesitatea angajării răspunderii pentru un proiect care trebuie asumat la nivel politic, deoarece toate guvernele au adoptat legi în domeniu care nu au rezolvat însă problemele, şi a asigurat din nou că nu intenţionează pentru perioada următoare să repete acest demers care trebuie folosit doar în situaţii excepţionale şi pe care l-a criticat în perioada în care s-a aflat în opoziţie.
În final, Ponta a cerut Parlamentului un "parteneriat" prin care să se dovedească faptul că pot fi luate decizii grele, dar necesare pentru societate, fără scuze caracteristice unei "impotenţe politice" prin care să fie amânată rezolvarea problemelor legate de retrocedarea imobilelor, dar şi ajutor pentru ca persoanele care au fraudat statul în 2009-2011 prin cesionarea de drepturi litigioase să răspundă penal.
PDL a invocat varianta depunerii unei moţiuni de cenzură, însă nu are semnăturile necesare, celelate grupuri parlamentare anunţând că nu vor depune moţiune de cenzură.
Înainte de asumarea răspunderii, premierul Victor Ponta a dat asigurări că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar.
Guvernul a acceptat şapte amendamente la Legea imobilelor naţionalizate, prin care limitează punctele pentru cumpărătorul de drepturi litigioase, dar schimbă condiţia de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal şi nu mai tratează chiria către proprietarul unui spital/şcoală ca plată lunară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu