Guvernul, apel către viitorul primar al Bucureștiului

Premierul Dacian Cioloș a postat pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă a Guvernului care se adresează viitorului primar al Bucureștiului și care îi atrage atenția acestuia că trebuie să rezolve mai multe probleme, printre care cheltuirea fondurilor europene, scandalul dintre Radet și ELCEN și amenajarea râului Dâmbovița.

În scrisoarea deschisă semnată de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, se semnalează și faptul că Primăria Municipiului București a pierdut fondurile europene din exercițiul financiar trecut (2007-2013), reușit să utilizeze doar 10 milioane de euro din 208 milioane de euro disponibile.

Totodată, în același document se regăsesc și un scurt istoric și informații utile despre Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 oferit de Uniunea Europeană.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea deschisă către viitorul primar al Bucureștiului, postată de Dacian Cioloș pe pagina personală de Facebook:

"Un mesaj din partea Guvernului pentru viitorul primar al Bucureștilor. Despre cum poate folosi fonduri europene pentru a rezolva două probleme in beneficiul locuitorilor capitalei : reabilitarea rețelei de termoficare și amenajarea râului Dâmbovița ca un prim pas pentru transformarea acestuia într-o adevărată "coloană vertebrală verde" a capitalei.

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE VIITORUL PRIMAR AL BUCUREŞTIULUI

APEL LA ACȚIUNE IMEDIATĂ CĂTRE VIITORII ADMINISTRATORI AI CAPITALEI

STIMAȚI CANDIDAȚI,

Dat fiind faptul că fondurile europene pentru rețeaua de termoficare au fost un subiect vehiculat în cursa electorală pentru Primăria Municipiului București (PMB),

Dată fiind importanța strategică a utilizării banilor europeni pentru dezvoltarea României,

MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE LANSEAZĂ URMĂTORUL APEL LA ACȚIUNE IMEDIATĂ CĂTRE VIITORII ADMINISTRATORI AI CAPITALEI ROMÂNIEI:

Bucureștiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeană, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General și echipa acestuia nu demarează de urgență un proiect de investiții pentru reabilitarea rețelelor de transport și de distribuție a agentului termic.

Discursurile publice din campania electorală au atras atenția alegătorilor asupra unor soluții de management la nivelul producătorului și furnizorului de căldură, însă noi atragem atenția asupra altor două probleme ale infrastructurii de termoficare din Capitală. Prima: pierderile pe rețea, care se ridică la aproape o treime din energia produsă1. A doua: efortul financiar pe care PMB îl face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi.

În 2014, Uniunea Europeană a dat verde unei sume de 187 de milioane de euro pentru București, cu destinație precisă: reducerea pierderilor de agent termic, respectiv un cost mai redus al Gigacaloriei.

[citeste si]

În această săptămână fierbinte dinaintea alegerilor locale, vă atragem atenția că avem mai puțin de un an la dispoziție pentru a obține cele 187 de milioane de euro. O echipă de profesioniști și de experți din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) este deschisă să asiste viitoarea echipă administrativă a Bucureștiului în a pune pe roate și a duce la capăt acest proiect major. În caz contrar, MFE este nevoit să redistribuie acești bani către alte proiecte, din afara Bucureștiului.

Tot în această săptămână fierbinte pentru bucureștenii atenți la inițiativele propuse de candidați pentru orașul lor, mai punem pe agenda publică un subiect important pentru viața lor de zi cu zi – dar și a dumneavoastră, în calitate de viitori decidenți.

Este vorba de un proiect de reabilitare a cuvei râului Dâmbovița, în valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltrațiilor în subsolurile Capitalei și a metroului – o sursă de risc pentru inundații. Acest proiect, inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și finanțat din fonduri europene, are potențialul să producă și un altfel de impact în spațiul bucureștean, prin crearea de spații verzi, piste de biciclete și console pietonale peste Dâmbovița.

Intenția există, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capăt există, însă acest proiect nu este fezabil fără implicarea Primăriei Capitalei. În consecință, ne arătăm deschiderea pentru a elabora împreună o strategie integrată.

Ne dorim ca, peste cinci ani, pe harta Bucureștiului să apară un culoar verde, de-a lungul Dâmboviței, născut dintr-un parteneriat comun și co-finanțat din fonduri europene.

Cu respect și deschidere,

Cristian Ghinea"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel