EXCLUSIV  Greșelile candidaților Firea, Predoiu, Nicușor Dan. Moment cheie: SONDAJUL PNL

Campaniile electorale importante s-au câștigat, mai degrabă, pe seama greșelilor făcute de unii dintre candidați, decât prin meritul învingătorilor. Ce strategii au folosit primii trei candidați la Primăria Generală a capitalei pentru a evita greșelile și a-și crește șansa de a câștiga pe 5 iunie?

 

Gabriela Vrânceanu Firea a pornit cu 10 puncte în fața candidatului de pe locul doi, fără concurent pe culoarul de Stânga.  Principalele riscuri pentru Gabriela Firea sunt unificarea Dreptei și mobilizarea electoratului anti-sistem, care în prezent declară că nu va merge la vot (estimat între 40-50%).

O greșeală majoră ar fi fost să se poziționeze puternic politic și să fie activă în dezbaterea publică, încercând să-i ”domine” pe contracandidați.  Campania lui Victor Ponta din 2014 arăta ce s-ar fi întâmplat: se mobiliza electoratul anti-politicieni și se concentrau voturile pe Dreapta. Ca urmare, Firea a derulat o campanie pozitivă, centrată pe aspecte tehnice, auto-poziționându-se drept ”administrator”, nu ”politician”.

Oferta făcută în repetate rânduri lui Nicușor Dan (viceprimar, proiecte comunce etc.) a urmărit evitarea celor două riscuri majore. Pe baza regulii reciprocității, a dezamorsat un potențial conflict cu tinerii anti-sistem. În lipsa unui adversar, mobilizarea acestora va fi mai redusă. În plus, atenția acordată lui Nicușor  Dan de către candidatul aflat pe primul loc l-a ”umflat” pe acesta, anihilând o posibilă coalizare cu Predoiu.  

Predoiu are un argument: votul util

Cătălin Predoiu a recuperat întârzierea startului,  dar se confruntă cu divizarea electoratului de Dreapta și cu neîncrederea în politicieni, cultivată chiar de unele poziții ale PNL. Spre deosebire de Firea, Predoiu este obligat să-și asume apartenența politică, dacă vrea să folosească  principala sa armă electorală: teoria votului util.

Într-un singur tur de scrutin, un vot oferit unui candidat fără șanse este un vot util candidatului de pe locul întâi, arată Predoiu. Dreapta se poate unifica sprijinind candidatul cel mai bine plasat, singura cale de a învinge PSD, spune Predoiu. În cazul în care Nicușor Dan refuză, va fi prezentat drept un aliat al PSD, sau un egoist căruia nu-i pasă decât de poziția personală.

Moment cheie: sondajul PNL

Nicușor Dan a refuzat cu jumătate de gură oferta făcută de Gabriela Firea. La începutul campaniei, nu a fost tranșant. Era convenabilă această validare venită din partea primului clasat, mai ales că trebuia să convingă electoratul că are șanse.  Chiar dacă, ulterior, a afirmat că nu va colabora cu un partid corupt ca PSD, lipsește un refuz nominal, ceea ce lasă deschisă o eventuală asociere (nu cu partidul, ci cu primarul pus de oameni).  Expunerea publică nu l-a avantajat, nefiind nici carismatic, nici bun vorbitor. Au apărut critici, din mediul universitar sau din zona foștilor colaboratori, dar și susținători, cum ar fi Mircea Kiwu sau Alina Mungiu Pipiddi. Un sondaj care să-l prezinte pe un trend descrescător, în urma lui Predoiu, i-ar afecta serios imaginea. PSD nu poate balansa acest rezultat cu o cercetare proprie, pentru că a anunțat că nu va mai face sondaje. Intervenția într-o astfel de dispută ar fi chiar dovada ”asocierii”, invocate de PNL.  Gestionarea comunicării în ultimele  zile de campanie, în care tirul PNL se va concentra asupra acestui aspect, este esențială pentru clasamentul final, nu doar pentru cine ocupă locurile doi și trei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel