Gabriela Firea, tehnică de campanie cu bugetele altora: anunță proiectele derulate de Universități și MEN

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Impus de PSD după împărțirea posturilor în guvernul de Coaliție, fiind practic inventat pentru Gabriela Firea, MFTES a ciugulit câteva firmituri de la ministerele care, până acum, se ocupau de aceste domenii și aveau deja titulari. În total, un buget de 180 de milioane de lei.

Dacă scopul înființării acestei noi structuri bugetare, cu cheltuieli de personal de 31 de milioane pe an, a fost campania de imagine pentru viitorul candidat la Primăria Capitalei, cele 180 de milioane în total sunt nimica toată. Gabriela Firea are nevoie de voturi din bazinul de Dreapta, de la tineri și de la familiile tinere, pe lângă voturile pe care le obține tradițional PSD, cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. 

Cum se rezolvă problema? Tot prin comunicare

Dacă e vorba de campanie, soluția e comunicarea. Gabriela Firea iese prima și anunță proiecte pe care le vor derula alte ministere, sau inițiază chiar ea proiecte plătite din fondurile altor instituții. Programul de fertilizare in vitro, de exemplu, cu care targhetează electoratul urban, educat și cu venituri peste medie, ar putea consuma până la 40 de milioane de euro și urmează a fi finanțat din banii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pentru studenți, Gabriela Firea a anunțat, la televizor, credite de nevoi personale în cuatum de 10.000 de euro, garantate de stat. Nu a dat detalii despre bugetul proiectului sau sursa de finanțare, cel mai probabil fiindcă nu le avea. Proiectul este susținut de Ministerul Educației, care a inițiat discuțiile cu Banca Europeană pentru Investiții, astfel încât să primească o nouă finanțare, pe lângă cea aflată în curs, fără legătură cu Gabriela Firea sau ministerul ei. Iar detaliile au fost oferite de ministrul Sorin Câmpeanu abia ieri.

Universitățile muncesc, Firea anunță rezultatele

Universitățile se ocupă deja de aplicarea proiectului susținut de MEN (”Programul se aplică prin parteneriate încheiate exclusiv de universități sau grupuri de universități cu FEI și vizează sprijinirea studenților pentru a studia în universități din țara noastră. De acest program pot beneficia atât tineri din România, cât și din alte state UE sau non–UE”).

De anunțarea beneficiilor, însă, s-a ocupat Gabriela Firea. E drept că ministrul Educației a postat un mesaj pe Facebook, dar acesta are rol de informare, nu de promovare, ca turneul prin platourile de televiziune al fostei realizatoare TV. Ca urmare, în presă apar doar articolele în care ministrul Familiei, Tineretului și Egalității se laudă cu  un proiect la care au muncit specialiștii de la MEN și rectorii universităților. Pentru electorat, creditele studențești sunt acordate  de Firea, nu de BEI și de Universitate.

Pentru lămurire, iată mesajul postat de prof. Sorin Câmpeanu pe Facebook:

”Am primit astăzi(ieri-n.red.), la Ministerul Educației, vizita vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții (BEI), Christian Kettel Thomsen - însoțit de o puternică echipă a BEI.

Reuniunea a fost un follow up al dialogului cu conducerea BEI, dialog pe care l-am inițiat la Luxemburg în urmă cu o lună. La întâlnirea de astăzi, organizată în format hibrid, au fost prezenți rectori și membri ai echipelor de conducere a 30 de universități din România, dar și reprezentanți ai uniunii studenților din România.

Temele de discuție au vizat programele de investiții ale BEI: schema de împrumuturi pentru studenți și programul de investiții pentru universitățile din România (o prezentare a acestor programe ale BEI a avut loc la întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor, Iași, 9 aprilie 2022).

Programul de garantare a schemei de împrumuturi pentru studenți, prezentat de echipa Fondului European de Investiții (FEI), divizie a BEI, vizează îmbunătățirea accesului la educație și beneficiază de fonduri europene prin programul Invest EU. Programul se aplică prin parteneriate încheiate exclusiv de universități sau grupuri de universități cu FEI și vizează sprijinirea studenților pentru a studia în universități din țara noastră. De acest program pot beneficia atât tineri din România, cât și din alte state UE sau non–UE. Prin grupul-țintă vizat, programul propus poate constitui un factor relevant pentru dinamizarea procesului de internaționalizare a universităților din România.

Programul de investiții al BEI pentru universități, aflat în implementare, are un buget de 100 milioane euro. Se derulează pe baza acordurilor de împrumuturi încheiate de BEI cu Universitatea Politehnica din București (2019), Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca (2020), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (2020) și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2022). În prezent, se află în evaluare aplicația depusă de Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș.

În a doua jumătate a anului 2022 va fi lansat un nou program de investiții adresat universităților, cu un buget de până la 150 milioane euro. Proiectele ce urmează să fie finanțate în cadrul acestui program vizează construcția, extinderea, renovarea și reabilitarea infrastructurii universitare.

Dialogul va continua la nivel tehnic, iar Ministerul Educației susține toate inițiativele care contribuie la dezvoltarea învățământului superior și asigură sprijin studenților”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel