Firea, împrumut București. Nemulțumire de suma maximă ce poate fi împrumutată

Municipiile cu densitate mare de populaţie ar trebui să poată împrumuta anual sume mai mari de bani decât cele prevăzute în prezent de lege, în scopul cofinanţării unor proiecte de dezvoltare, a declarat marţi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. 

"Există o limită de sume care pot să fie împrumutate anual de către autorităţile locale, doar 21 de milioane de euro, ceea ce este un prag foarte mic pentru Capitală. Este o limită care se aplică oricărei unităţi administrativ teritoriale (UAT) fie că este Bucureştiul, cu aproape trei milioane de locuitori, fie un UAT mic, de 3.000 sau de 4.000 persoane. Mi se pare o legislaţie şi un regulament nedrept şi care nu asigură dezvoltarea acestei ţări şi am înţeles, cel puţin de la reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, că sunt şi alte municipii extrem de dornice să se schimbe acest plafon, pentru că nu poţi să pui cu semnul egal Bucureşti, Iaşi, Cluj, Arad, Oradea, Timişoara cu toate comunele din ţară", a explicat Firea la o conferinţă consacrată marilor proiecte de investiţii strategice care pot dezvolta România, organizată la Palatul Parlamentului. 

Ea a adăugat că pentru 100 de milioane de euro, bani pe care BERD doreşte să îi transfere PMB pentru achiziţionarea a 200 de autobuze Euro 6, Primăria Capitalei trebuie să achite o cofinanţare de 49%, însă nu este posibil acest lucru din cauza plafonului menţionat. 

"Nu se pune problema să nu avem această sumă de bani. O avem şi vrem să cofinanţăm proiectele, pentru ca ele să se realizeze. Nu avem cum să lăsăm acest prag doar pentru faptul că se merge la Comisia de avizare a împrumuturilor locale şi acolo este ca la 'Patul lui Procust', dacă nu te încadrezi în suma de 21 de milioane, bună ziua, aici este uşa. Nu e normal. Mi se pare o aberaţie ca această sumă să se ducă în deficit şi această sumă să fie tăiată. Într-un municipiu mare ce poţi să faci, pe an, cu 21 de milioane de euro? Foarte puţin", a punctat Firea. 

Potrivit edilului-şef, soluţia este să se facă o excepţie sau o derogare pentru municipiile cu densitate mare de populaţie şi în funcţie de proiect, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel