„Este imoral să se menţină relaţiile comerciale cu Rusia, dar şi alte ţări o fac”, transmite vicepremierul bulgar

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Viceprim-ministrul interimar pentru gestionarea fondurilor europene din Bulgaria, Atanas Pekanov, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune BTV că este imoral şi dificil să se menţină relaţiile comerciale cu Rusia, dar "vedem că şi alte ţări fac acest lucru".

"Încă din primele zile, am convocat o echipă care se ocupă de criza energetică, aşa cum există în majoritatea ţărilor din Europa. Sunt căutate cele mai bune posibilităţi pentru ţară şi aprovizionare la preţuri rezonabile. Pe termen scurt, Europa este într-o dependenţă energetică, iar acest lucru se datorează greşelilor de ani de zile din trecut. Fostul ministru al energiei, Aleksandăr Nikolov, nu se află în campanie electorală şi cred ceea ce a spus, că Europa va supravieţui foarte greu fără gazul rusesc în următorii trei ani.

În calitate de cabinet interimar, suntem responsabili pentru bunăstarea cetăţenilor bulgari şi pentru economie. Şi Asen Vasilev (fostul ministru al finanţelor, n.r.) a spus că dacă există aprovizionări de încredere şi ieftine, acestea ar trebui căutate de la oricine", a adăugat vicepremierul, precizând că încă nu este sigur cât ar fi de încredere un furnizor ca Rusia după agresiunea pe care o provoacă în Ucraina de luni de zile.

Pekanov a comentat, de asemenea, ideea liderului Partidului Socialist Bulgar, Kornelia Ninova, de a îngheţa preţurile gazelor pentru consumatorii casnici şi a explicat că în calitate de economist nu aprobă aşa ceva.

"Trebuie să fim foarte atenţi în privinţa recomandărilor de îngheţare a mecanismelor pieţei. Ajutorul trebuie să fie direcţionat, trebuie să introducem o definiţie a sărăciei energetice, să ajutăm companiile şi sectoarele care sunt cele mai afectate", a menţionat viceprim-ministrul interimar, potrivit Rador.

Protest la Sofia împotriva negocierii guvernului bulgar cu Gazprom

Un protest împotriva unei posibile începeri a negocierilor cu Gazprom de către guvernul interimar s-a desfăşurat, miercuri seară, în faţa clădirii Preşedinţiei Bulgariei. Acţiunea de protest intitulată #GAZwithme a fost organizată pentru a treia săptămână consecutiv.

Protestul este susţinut de partidul Bulgaria Democrată, care afirmă că guvernul interimar restabileşte dependenţa faţă de Kremlin şi conduce ţara, în mod inevitabil, la o criză severă a gazelor.

Manifestanţii au solicitat şi găsirea unor surse de aprovizionare alternative. Mulţi dintre protestatari aveau pancarte, pe care scria: "Bulgaria mea nu negociază cu ucigaşi de copii".

Cinci predicții pentru următoarele șase luni de război în Ucraina

La șase luni de la începutul invaziei ruse, iată la ce să ne așteptăm pentru următoarea jumătate de an, potrivit unor predicții publicate de The Guardian.

1. Războiul va dura, probabil, cel puțin un an, dar este în esență blocat și intensitatea sa scade

S-ar putea să fi trecut șase luni de război, dar nici Ucraina și nici Rusia nu sunt pregătite să înceteze lupta, în ciuda pierderilor pe care le-au suferit. Ucraina își dorește înapoi teritoriile ocupate, iar Rusia vrea să continue să provoace durere nu doar adversarului său, ci și vestului. Kremlinul crede că iarna va juca în avantajul său.

Nu au existat negocieri între cele două părți de când au apărut dovezi ale masacrelor de la Bucea, Irpin și în alte părți din teritoriile ocupate de ruși la nord de Kiev. Dar mișcarea în primele linii a fost scăzută ca intensitate de la căderea Lisichanskului la sfârșitul lunii iunie. Ambele părți se luptă pentru elan și par din ce în ce mai epuizate.

2. Ucraina nu are mijloace de contraatac convențional eficient, dar raidurile de gherilă sunt o modalitate optimistă de a precipita colapsul Rusiei

Ucraina ar dori să recucerească Hersonul, la vest de râul Nipru, dar un înalt personal al administrației a recunoscut în privat că „nu avem suficientă capacitate pentru a-i împinge înapoi”. Kievul și-a schimbat strategia pentru a organiza atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune și raiduri îndrăznețe ale forțelor speciale asupra bazelor rusești aflate în spatele frontului.

Consilierul prezidențial cheie Mikhailo Podoliak a spus că scopul este de a „crea haos în cadrul forțelor ruse”, dar, deși acest lucru va reduce eficacitatea invadatorului, este puțin probabil ca invadatorii să cedeze în mod voluntar Hersonul.

3. Rusia încă vrea să-și facă drum înainte, dar este posibil ca atenția să i se îndrepte spre menținerea câștigurilor sale și anexarea teritoriului Ucrainei

Rusia nu are un nou plan ofensiv în afară de artilerie în masă și distrugerea de orașe. Face acest lucru în parte pentru că este eficient și, în parte, pentru a minimiza victimele, după ce a pierdut, conform unor estimări occidentale, cel puțin 15.000 de soldați până acum. 

Rusia continuă să adopte această strategie în jurul lui Bakhmut în Donbas, dar progresul este lent, parțial pentru că a trebuit să redistribuie unele forțe pentru a întări Hersonul.

Este posibil ca Kremlinul să nu fi atins ceea ce spera la începutul războiului, dar Rusia deține acum zone mari de teritoriu ucrainean în est și sud și vorbește în mod activ despre organizarea de referendumuri de anexare. Cu vremea rece care se apropie cu repeziciune, este probabil să se concentreze pe consolidarea a ceea ce are.

4. Iarna va precipita o nouă criză a refugiaților și va crea o oportunitate pentru oricine se poate pregăti cel mai bine

Iarna este cea mai importantă în gândirea strategică pentru ambele părți. Ucraina este deja îngrijorată cu privire la problemele umanitare, deoarece nu există încălzire cu gaz disponibilă pentru blocurile de apartamente din provincia Donețk și alte zone din prima linie. Un oficial umanitar a prezis că va avea loc un nou val de migrație în timpul iernii, cu probabil până la 2 milioane de oameni trecând granița în Polonia.

Rușii văd iarna ca pe o oportunitate. Ucraina se teme că Rusia îi va ținti rețeaua energetică, ceea ce agravează dilema de încălzire și ar putea pur și simplu să oprească vasta centrală nucleară Zaporojie. Moscova dorește, de asemenea, să prelungească durerea vestului cu privire la costurile energiei și are toate stimulentele pentru a crește presiunea.

Totuși, primăvara ar putea fi momentul pentru un atac reînnoit - fiecare parte va dori să se pregătească pentru ceea ce probabil va fi un alt sezon de lupte.

5. Occidentul trebuie să decidă dacă dorește ca Ucraina să câștige sau doar să reziste – și trebuie să potrivească ajutorul umanitar cu nevoia uriașă

Ucraina ar fi fost deja învinsă fără ajutorul militar occidental. Dar, până acum, vestul nu a furnizat suficientă artilerie sau alte arme, cum ar fi avioanele de luptă, care să permită Kievului să-i alunge pe invadatori. Politicienii vorbesc despre necesitatea de a forța Rusia să treacă la granițele de dinainte de război, dar nu oferă suficient material pentru a face acest lucru.

În același timp, nevoia umanitară a Ucrainei este în creștere. De exemplu, nu există suficienți bani pentru reconstrucție – și multe case la nord-est și nord-vest de Kiev rămân ruinate la cinci luni după ce rușii au plecat, adesea cu rezidenți disperați care trăiesc în garaje sau structuri temporare la fața locuințelor.

Persoanele care sunt strămutate trebuie adesea să locuiască în școli sau grădinițe, locuri de cazare temporare în care oamenii se chinuie să rămână pentru o perioadă lungă de timp. Ucraina are un decalaj bugetar de 5 miliarde de dolari (4,2 miliarde de lire sterline) pe lună din cauza războiului; ajutorul și reconstrucția vor costa de mult mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel