DC News a discutat în exclusivitate cu istoricul Vlad Nistor (PNL) despre declarațiile controversate ale lui Șerban Nicolae.
Alfat la Comisia juridică din Senat unde se discuta propunerea ca 26 octombrie să fie declarată Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă, Șerban Nicolae a declarat că ”rezistența anticomunistă începută în '44, când România era încă în război, de partea aliaților după 23 august, este una care slăbea capacitatea de apărare a României”.
Ulterior, acesta a revenit și a afirmat că a votat împotrivă întrucât inițiatorul proiectului a afirmat că rezistența anti-comunistă din munți ar fi început la 1944.
”În 1944, după 23 August, România era în plin război de eliberare a teritoriului, țara noastră luptând de partea Aliaților până la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Dacă în timp ce ostașii români luptau eroic pe frontul de eliberare a Transilvaniei, „rezistența armată" lupta în munți contra puterii comuniste (România fiind condusă de Regele Mihai și de generalul Sănătescu ca prim-ministru!), atunci această luptă armată din munți slăbea capacitatea de luptă a României. Nu mi-a dovedit nimeni cui folosea „rezistența armată din munți" în 1944 și nici cu cine se luptau acești „partizani”, a precizat ulterior Șerban Nicolae.
Istoricul Vlad Nistor taxează dur afirmațiile liderului PSD.
”Este o prostie fără de margini din punct de vedere istoric. Nu există niciun fel de contemporaneitate între rezistența armată în munți și Armata Română care a eliberat teritoriul național până la Carei la 25 octombrie 1944.
Rezistența armată în munți a avut loc după acest moment și ea a fost de destul de lungă durată. Lupta de partizani este ulterioară eliberării Transilvaniei și chiar ulterioară actului de la 30 decembrie 1947 (nr. - abdicarea forțată a Regelui Mihai). O asemenea justificare din nou nu are sens. Domnul Șerban Nicolae a făcut ”o nefăcută”.
Vlad Nistor a subliniat ”gravitatea unei asemenea poziționări față de actele eroice ale unor oameni care apărau democrația și drepturile omului, cu arma în mână, e adevărat”.
”Rezistența din munți la care domnul Șerban Nicolae făcea referire a durat până în 1962. Este o altă realitate! Referirile cele mai consistente sunt la rezistența din zona Argeșului, ”Grupul Arnăuțoiu” în mod principal și la rezistența din Banat. Ori niciuna nici alta nu se situează cronologic în 1944”, a explicat Vlad Nistor pentru DC News.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu