Eliberare deținuți. SNCSP îl acuză pe Tudorel Toader de dezinformare

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP) susține că Ministrul Tudorel Toader induce ideea falsă că toţi deţinuţii cu dreptul de a se elibera condiţionat din penitenciar mai devreme, ca urmare a Legii recursului compensatoriu, vor fi supravegheaţi, după eliberare, de personalul serviciilor de probaţiune.

"SNCSP doreşte să atragă atenţia asupra dezinformărilor lansate recent în spaţiul public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la cele câteva mii de deţinuţi care urmează să fie propuşi pentru liberare condiţionată în următoarele zile şi săptămâni, ca urmare a intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu. 'Fiecare deţinut din ăsta eliberat condiţionat este luat în primire de un ofi... de un din ăsta de la probaţiune care îl supraveghează, îl consiliază şi îl ajută la reintegrare', a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Prin declaraţia de mai sus, ministrul Justiţiei induce ideea falsă că absolut toţi cei peste 3.000 de deţinuţi care au căpătat dreptul de a se elibera condiţionat din penitenciar mai devreme, ca urmare a legii speciale promovate de domnia sa (...) ar urma să fie supravegheaţi în perioada de după eliberare de către personalul serviciilor de probaţiune din România şi sprijiniţi să se reintegreze social", relevă un comunicat al SNCSP. 

Conform sursei citate, aceste afirmaţii nu corespund adevărului, întrucât, potrivit legilor în vigoare, serviciile de probaţiune au atribuţii de supraveghere numai faţă de acele persoane care au fost condamnate în baza noului Cod Penal, intrat în vigoare în 2014 şi care la data liberării condiţionate din penitenciar mai au de executat un rest de pedeapsă egal cu doi ani sau mai mare. 

[citeste si]

"Printre cei peste 3.000 de deţinuţi care urmează să se prezinte în faţa comisiilor de liberare condiţionată din cadrul penitenciarelor în următoarele zile se numără atât persoane condamnate în baza vechiului Cod Penal (din 1969), precum şi persoane condamnate în baza noului Cod Penal, care mai au de executat mai puţin de doi ani din pedeapsa pronunţată de instanţă, iar faţă de aceste persoane serviciile de probaţiune nu au niciun fel de atribuţii, de supraveghere sau de altă natură", atrage atenţia SNCSP. 

În opinia SNCSP, afirmaţiile ministrului Justiţiei denotă fie intenţia acestuia "de a manipula opinia publică", lăsând să se înţeleagă că impactul social al eliberării unui număr mare de deţinuţi într-un timp atât de scurt va fi preluat de serviciile de probaţiune, fie "o ignoranţă surprinzătoare" privind rolul şi atribuţiile consilierilor de probaţiune. 

"Declaraţiile ministrului Justiţiei ameninţă să perturbe activitatea serviciilor de probaţiune, existând deja semnale că unele unităţi penitenciare au început să trimită liberaţii condiţionat din ultimele zile către serviciile de probaţiune pentru a primi 'asistenţă post-penală', pe motiv că 'aşa a declarat domnul ministru', deşi nicio lege în vigoare la acest moment nu prevede o astfel de situaţie", se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel