Dîncu, despre relocarea de trupe americane în România: O mișcare pragmatică față de cererile aberante ale Rusiei

Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre relocarea a 1.000 de militari americani pe teritoriul României.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a fost invitat la News Hour by CNN, la Antena 3, unde a vorbit despre relocarea a 1.000 de soldați americani pe teritoriul României:

„Această solicitare nu este una nouă, ci face parte din ceea ce, după Anexarea Crimeei, toate statele de pe Flancul Estic au cerut. Săptămâna trecută am avut o discuție cu omologul meu american, Lloyd Austin, am discutat foarte multe detalii despre această decizie care urma să se ia și evident că ne bucurăm să auzim de asta.

Nu este legată neapărat de o înrăutățire a situației de la granița Ucrainei, nu este o mișcare tactică, ci este o mișcare pragmatică în care este vorba nu doar de a răspunde unei cereri de securitate, ci și a răspunde pragmatic și direct la cererile aberante ale Federației Ruse, acelea de se construi aici o zonă-tampon sau o zonă de influență din care să lipsească NATO.

NATO a vrut să arate că nu își vor retrage efectivele de aici, ba din contră, vor îmbunătăți această prezență cu rol 100% defensiv.“, a spus Vasile Dîncu.

Dîncu, despre declarația lui Putin referitoare la lansatoarele de rachete

„Planul este să ne asigurăm pentru ceea ce este mai rău. Nu înseamnă că România se află în pericol în acest moment, dar înseamnă că România are încă o dovadă că în cazul unui posiibl conflict este apărată. Este, de fapt, o fortificare, dincolo de mesajul direct pentru România, pentru români. Este și un mesaj puternic pentru Rusia că întreg flancul estic este unul de care NATO se preocupă și că apăra aceste populație“, a mai zis Vasile Dîncu.

Putin: Lansatoarele de rachete din Polonia și România sunt o amenințare pentru Rusia

”Asta e o afirmație pe care propaganda rusă a făcut-o tot timpul despre bazele din Polonia și România. Este vorba de un scut eminamente defensiv, o dovadă a faptului că este o bază cu scop defensiv este și faptul că americanii au propus inspecții reciproce. Și noi vrem transparență.

Militarii americani se vor plasa aici și se vor pregăti împreună cu trupele noastre în locul unde vor fi dislocați, vom avea programe comune de antrenament, programe comune pentru a crește gradul de operativitate, ne vom instrui împreună, vom face aplicații împreună. Vom fi pregătiți pentru orice situație posibilă de conflict. (…) Nu este război, dar se pregătesc pentru ce este mai rău”, a conchis Vasile Dîncu.

Preşedintele american Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei, au declarat oficiali americani citaţi miercuri de Wall Street Journal şi CNN. Circa 2.000 de militari americani vor fi desfăşuraţi din SUA în Polonia şi Germania, iar din Germania vor fi repoziţionaţi în România circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie Stryker.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri că situația actuală din jurul Ucrainei „cere să consolidăm poziția de descurajare și defensivă pe Flancul Estic al NATO”.

„Pentru a fi pregătite pentru o serie de situații neprevăzute, Statele Unite vor muta în curând forțe suplimentare în România, Polonia și Germania”, a spus el (citește AICI).

Federalizarea Ucrainei. Ministrul de Externe de la Kiev: Nu va exista un statut special pentru Donbas

Autoritățile ucrainene exclud acordarea unui statut special și drept de veto Donbass-ului, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba într-un interviu pentru Rzeczpospolita, publicat miercuri.

"Nici o regiune ucraineană nu va avea o putere pentru deciziile statului național. Acest lucru este o piatră de temelie! Nu va exista nici un statut special, așa cum își imaginează Rusia, nicio putere de vot", a spus el.

„Efectuăm o reformă de descentralizare foarte profundă și suntem gata să lucrăm la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Dar Acordurile de la Minsk încep cu probleme de securitate. Partea politică este pe locul doi. Deci, toată lumea trebuie să se concentreze mai întâi pe securitate”, a adăugat ministrul (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel