Update: Klaus Iohannis, reacție după ce Biden a trimis 1.000 de soldați în România

Fotografie creată de Kony Xyzx, de la Pexels
Fotografie creată de Kony Xyzx, de la Pexels

Circa 1.000 de militari americani vor fi repoziţionaţi din Germania în România.

Update 4: Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută anunţul Statelor Unite ale Americii de a spori prezenţa militară în România

Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută anunţul de astăzi al Statelor Unite ale Americii referitor la desfăşurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani care va fi prezent în ţara noastră începând cu această lună. Acest anunţ concretizează decizia făcută publică deja de Preşedintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022.

Această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluţii îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Preşedintele României subliniază că decizia are o semnificaţie deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.

Desfăşurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi poziţionării active şi consecvente ale ţării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Decizia SUA dovedeşte soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite şi este în consonanţă cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acţiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate şi să crească securitatea la Marea Neagră.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă, de asemenea, speranţa că această decizie va avea şi un rol important de descurajare a oricăror evoluţii negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată şi de alte demersuri în acelaşi sens în context aliat, precum şi că dialogul diplomatic va continua şi că vor fi identificate soluţii viabile pentru situaţia actuală de securitate.

Update 3: Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri că situația actuală din jurul Ucrainei „cere să consolidăm poziția de descurajare și defensivă pe Flancul Estic al NATO”.

„Pentru a fi pregătite pentru o serie de situații neprevăzute, Statele Unite vor muta în curând forțe suplimentare în România, Polonia și Germania”, a spus el.

Kirby a anunțat că 1.000 de soldați americani vor fi repoziționați din Germania în România, în timp ce alți 2.000 urmează să fie dislocați în Europa din SUA, zilele următoare.

„Divizia 82 Aeropurtată desfășoară componente ale unei echipe de luptă ale Brigăzii de Infanterie și facilitatori cheie în Polonia, iar Corpul 18 Aeropurtat mută un cartier general capabil de forță operativă comună în Germania”, a spus el. 

Aceste trupe sunt completate de alți 8.500 militari aflați în prezent în SUA, care au fost mobilizați săptămâna trecută „pentru o pregătire sporită de desfășurare”, dacă este necesar, a adăugat Kirby, scrie FoxNews.

Update 2: Pentagonul nu știe care sunt planurile lui Vladimir Putin, care a masat noi trupe în ultimele zile la granița de vest al Rusiei și în Belarus. De aceea, Pentagonul face tot ceea ce este necesar pentru apărarea aliaților de pe Flancul Estic.

Update: Pentagon confirmă știrea și spune că trupele NATO nu vor fi permanente.

„Cei 1.000 de militari americani trimiși în România vor fi sub comanda SUA, după o decizie bilaterală cu România. Dacă va fi nevoie, vom trimite trupe suplimentare pe Flancul estic al NATO. Trimitem aceste trupe pentru că vrem să transmitem semnalul că NATO contează pentru SUA și că angajamentul nostru pentru Articolul 5 al Tratatului NATO este neclintit, mai exact că suntem gata să ne apărăm aliații”, a transmis Purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

--

Știrea inițială:

Preşedintele american Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei, au declarat oficiali americani citaţi miercuri de Wall Street Journal şi CNN. Circa 2.000 de militari americani vor fi desfăşuraţi din SUA în Polonia şi Germania, iar din Germania vor fi repoziţionaţi în România circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie Stryker.

Conform oficialilor citaţi, aceste desfăşurări vor fi efectuate în zilele următoare şi Pentagonul va comnunica acest lucru oficial în cursul zilei de miercuri. Aceste trupe vor opera pe bază bilaterală în ţările unde sunt trimise, întrucât NATO nu a activat încă forţa de răspuns multinaţional.

VEZI ȘI: Ungaria va deține cea mai modernă flotă de elicoptere militare din Europa Centrală și de Est. Proiect de amploare cu Airbus

Ministerul Apărării din Ungaria spune că țara va deține cea mai modernă flotă de elicoptere din Europa Centrală.

rima flotă de elicoptere utilitare uşoare moderne H145M din Ungaria a înregistrat deja 6.000 de ore de zbor, a precizt, marţi, ministrul apărării al ţării, Tibor Benkő, după sosirea ultimului lot dintr-un total de 20 de avioane.

Gáspár Maróth, comisarul guvernamental responsabil cu dezvoltarea apărării, a explicat, în timpul unui discurs de la Baza 86 de elicoptere Szolnok, că flota de elicoptere va fi gata de serviciu dacă ar fi chemată. 

El a subliniat că nu construiesc doar o forță, ci și o industrie militară în paralel, dezvăluind că cea mai recentă unitate de fabrică a Airbus va fi construită la Gyula și că vor să facă din Ungaria centrul regional pentru întreținerea și renovarea elicopterelor Airbus.

Cel mai modern și versatil elicopter de luptă

Matthieu Louvot, Vicepreședinte Executiv al Airbus și membru al Consiliului de Administrație al Airbus Helicopters, a subliniat că H145M este cel mai modern și versatil elicopter de luptă din lume, iar Forțele Armate Ungare dețin deja aceste aeronave. El a subliniat că au reușit să finalizeze acest proiect cu o viteză fără precedent. Vedeți aici mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel