Dieta Mayo, slăbești și nu te mai îngrași

Obiectivul dietei Mayo este pierderea în greutate și un stil de viață sănătos. Veți pierde între 3 și 5 kilograme în primele două săptămâni, iar în următoarele, câte maxim 2 kilograme. Cât de mult slăbiți depinde de cât timp respectați regulile acestei diete are e, în fapt, un stil alimentar sănătos.

Dieta Mayo vă recalibrează practic obiceiurile alimentare, aranjând alimentele într-o piramidă care pune accentul pe fructe, legume și cereale integrale. În general, aceste alimente au puține calorii, ceea ce înseamnă că puteți mânca mai mult, fără să depășiți pragul care duce la îngrășare. Gândiți-vă astfel: pentru aproximativ aceeași cantitate de calorii, ați putea avea un sfert de baton Snickers sau un castron cu broccoli.

În topul dietelor, aprobat de Institutul Național de Sănătate Publică al SUA, Mayo este clasată pe locul 8 din cele peste 40 de diete evaluate.
Cum funcționează

Cum funcționează

Specialiștii de la Clinica Mayo au inventat Piramida alimentației sănătoase, un instrument care vă ajută să vă îndrumați spre o dietă echilibrată și nutritivă, în timp ce obțineți o greutate sănătoasă.

Legumele și fructele sunt temelia piramidei și ar trebui să vă concentrați atenția asupra lor. Aceste alimente au o densitate redusă de calorii.

Pe masura ce urci spre vârful piramidei, grupurile de alimente au din ce în ce mai multe calorii la un volum mai mic. Așa că regula de bază pentru a pierde în greutate, trebuie să limitați porțiile din alimentele de pe etajele superioare ale piramidei.

Piramida alimentară Mayo arată așa: 

La bază are fructe și legume. Din care puteți mânca oricât vreți. 

Primul etaj sunt carbohidrații (cereale, cartofi, etc.). Din care aveți voie porții medii. 

Al doilea etaj este ocupat de proteine. Practic, carne de orice fel, ouă și lactate. Din care aveți voie porții mici.

Pe al treilea etaj se află grăsimile - aici sunt incluse semințele, nucile, sâmburii etc., din care aveți voie porții foarte mici (calculate cu lingurița). 

Vârful piramidei înseamnă dulciurile, orice conține zahăr sau îndulcitori. De care, practic, n-aveți voie să vă atingeți. 

În primul rând, trebuie să stabiliți care e consumul zilnic ideal de calorii pentru înălțimea, vârsta și actuala greutate. Formula cea mai bună o găsiți AICI.

Apoi, trebuie să vă faceți un meniu cu mai puține calorii decât această valoare (cu cel puțin 200 de calorii mai puțin). Practic, numărul de porții din fiecare grup de alimente (etaj al piramidei) este determinat de nivelul zilnic de calorii țintă.

Dacă obiectivul este de 1.200 de calorii, ar trebui ca zilnic să luați patru sau mai multe porții de legume, maximum trei porții mici de proteine / lactate și cel mult trei porții de grăsimi.

Cât de ușor e să ții dieta Mayo

Pentru unii, faptul că reduc numărul de calorii e greu de suportat în primele zile, pentru că vor avea senzația de foame, dar au voie să mănânce de fiecare dată legume și fructe.

Apoi, dieta are avantajul că atâta timp cât respecți regulile piramidei, atunci poți mânca și la restaurant.

În plus, odată ce înțelegi principiile alimentației sănătoase, îți va fi mult mai ușor să îți pregătești masa sau să comanzi ceva dintr-un meniu.

Nu ai voie alcool, cel puțin în prima fază de două săptămâni, a dietei. Ulterior, ai voie nu mai mult de o băutură pe săptămână, dacă aceasta are mai puțin de 500 de calorii.

Ar trebui, însă, să faci exerciții fizice între 30 și 60 de minute pe zi.

Cum ar putea arăta meniul pentru primele două săptămâni din dieta Mayo, cu mai multe variante pentru fiecare masă. Orice variantă ați alege, beți multă apă și faceți exerciții fizice.

Mic dejun:

- fie un grapefruit și un ou fiert tare, cafea neagră sau ceai, neîndulcite.

- fie un grapefruit și o banană, cafea neagră sau ceai, neîndulcite.

- fie o ceașcă de fulgi de ovăz, presărată cu 1 lingură de nuci tocate și 1 linguriță de scorțișoară, și lapte foarte degresat, cât să le acopere.

- fie o ceașcă de iaurt degresat cu 3/4 de ceașcă de afine (preferabil de pădure, nu de cultură) și un pahar de suc proaspăt de portocale.

Prânz:

- fie 2 ouă (dacă n-ai mâncat ouă și la micul dejun) și un grapefruit (poate fi înlocuit cu spanac, salată de roșii, salată de varză albă), apă minerală.

- fie 1 ceașcă de iaurt degresat (1% sau mai mic) cu o linguriță de semințe de in, o jumătate de cupă de piersici, 5 biscuiți toast, o cană de broccoli sau conopidă crude, 2 linguri de brânză cremă degresată, apă minerală. La desert un kiwi.

- fie o felie de pâine integrală, un castron cu salată verde, o roșie și un castravete, 2 felii de brânză feta sfărâmată și 1 lingură de ulei de măsline, apă minerală. La desert un kiwi.

- fie salată cu pește, o felie de pâine integrală prăjită și un grepefruit.

- fie 150 de grame de piept de pui sau curcan la grătar, fără piele, cu o ceașcă de orez brun fiert cu o linguriță de morcovi tăiați mărunt, un bol cu broccoli, fiert sau la aburi.

Cina:

- fie 2 oua (dacă n-ai mâncat la mic dejun și la prânz), salată mixta, o felie de pâine integrală prăjită, grepefruit, și cafea decofeinizată sau ceai, neîndulcite.

- fie pui sau curcan la grătar (150 de grame), cu salată de roșii, castraveți, salată verde, câteva măsline, cafea decofeinizată sau ceai, neîndulcite.

- fie 2 coaste de miel la cuptor, cu salată din țelină rasă, un castravete și o roșie, iar la desert, ceai neîndulcit.

- fie 200 de grame de brânză de vaci (făcută în casă), o felie de pâine prăjită și salată de varză albă.

- fie un rondel de somon la grătar, cu fasole verde și o linguriță de sâmburi de migdale și o linguriță de semințe de floarea-soarelui. La desert o portocală mică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel