Eurodeputații au fost supuși la testul părului. Și nu e vorba de droguri

Fotografie de la Chokniti Khongchum/ Pexels
Fotografie de la Chokniti Khongchum/ Pexels

Testarea a fost realizată de ONG-ul Pollinis și a necesitat un număr de 40 de eurodeputați care au fost supuși testării.

Aproximativ trei centimetri de păr au fost necesari pentru a prelua datele cheie de contaminare. Nu este vorba de teste de depistare a drogurilor, a căror metodă este aceeași, ci de înțelegerea nivelului de pesticide prezente în organismul nostru, potrivit Agrifood.

Aproximativ 40 de deputați din Parlamentul European au fost supuși eșantionării, participând la cercetarea promovată de ONG-ul francez Pollinis, care luptă pentru protecția albinelor și a tuturor polenizatorilor sălbatici pentru a propune modele agricole alternative în detrimentul celor chimice.

Fungicide și boli respiratorii

Organizația a venit în capitala europeană pentru a prezenta rezultatele unei petiții, semnată de peste 400.000 de cetățeni ai UE, menită să solicite interzicerea fungicidelor SDHI, legate de diferite boli respiratorii.

”Pe baza cercetărilor noastre, știm de cinci ani că acest tip de pesticide poate afecta negativ unele boli genetice, deoarece inhibă o enzimă respiratorie cheie”, a declarat Pierre Rustin, director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, expert în bolile mitocondriale legate de disfuncția SDH.

”Deși acum știm totul despre aceste produse (cum ar fi Boscalid) continuă să fie vândute grație avizării autorizațiilor obținute atât la nivel național, cât și european. A sosit momentul să le interzicem, deoarece avem dovezi ale nocivității lor”, a adăugat cercetătorul.

Retragerea

Ajunși la Bruxelles, reprezentanții Pollinis le-au oferit și europarlamentarilor un ”test” deosebit, prin tăierea șuvițelor de păr lungi de aproximativ trei centimetri, destinate să fie analizate de laboratorul de știință Kudzu, pentru a fi apoi tratate, agregate și diseminate anonim.

Un tratament special a fost rezervat mai multor bărbați, care au fost nevoiți să radă de exemplu părul de pe picioare, să doneze o cantitate suficientă de păr celor care iau la testare, neavând suficient păr pentru a putea efectua testul.

Datele, care privesc aproximativ 50 de tipuri de pesticide (nu doar SDHI) la care oamenii au fost expuși în cele trei luni anterioare testului, vor fi apoi diseminate pentru a demonstra nivelul de contaminare al persoanelor care nu locuiesc în apropierea culturilor tratate cu substanțe chimice și nici nu le folosesc în scopuri casnice.

Interese în joc

Aceasta este o perioadă deosebit de sensibilă pentru problema pesticidelor, întrucât sunt în desfășurare discuții aprinse pentru o nouă directivă care să reglementeze mai restrictiv utilizarea acestora. 

Totodată, Comisia Europeană este chemată să decidă asupra reînnoirii autorizațiilor de comercializare a glifosatului, celebrul erbicid produs de Bayer/Monsanto, care a ajuns în barajul a numeroase mișcări de mediu și de sănătate având în vedere caracterul său  potențial cancerigen, după cum a fost reafirmat și de Asociația Internațională de Cercetare a Cancerului.

Anchete inadecvate

Monitorizarea ar fi în multe cazuri incapabilă să detecteze eficient toxicitatea produselor utilizate în agricultură și potențial periculoase pentru sănătatea noastră, precum și pentru mediu.

Acest defect ar compromite întregul plan cuprins în strategia Farm to Fork, cu care Uniunea Europeană și-a propus obiectivul ambițios de a reduce utilizarea pesticidelor cu 50% până în 2030.

CITEȘTE ȘI....

Agenția UE: „Glifosatul nu este cancerigen”. Ecologiștii acuză inconsecvențe serioase în evaluarea științifică a UE

Concluziile studiului sunt aceleași cu cele la care ajunsese Echa în urmă cu cinci ani: ”Clasificarea glifosatului ca agent cancerigen nu este justificată”. Dar pentru ecologiști și ONG-urile de susținere a sănătății, evaluarea agenției ar fi fost ghidată de judecăți neștiințifice. 

Glifosatul a fost în centrul controverselor furioase din 2015, când un studiu realizat de IARC, agenția OMS împotriva cancerului, l-a indicat ca fiind potențial cancerigen.

După publicarea respectivului studiu, au urmat procese în SUA împotriva Bayer, compania germană care între timp preluase Monsanto, producător al erbicidului, unul dintre cele mai folosite în agricultură.

În plus, unele studii indică faptul că expunerea la pesticide pe bază de glifosat este legată de efecte negative asupra dezvoltării umane, reproducerii și sistemelor hormonale.

Inconsecvențe serioase în evaluarea științifică a genotoxicității

ONG-urile Alianța pentru Sănătate și Mediu (Heal), Biroul European de Mediu (Eeb) și ClientEarth, care au participat la discuțiile ECHA, în calitate de observatori ai societății civile, au criticat discuțiile comisiei despre glifosat.

Potrivit a trei oameni de știință independenți care au participat la întâlniri, există inconsecvențe serioase în evaluarea științifică a genotoxicității de către UE și a potențialului cancerigen al glifosatului.

”Eșecul de a recunoaște potențialul carcinogen al glifosatului este o greșeală și ar trebui privit ca un mare pas înapoi în lupta împotriva cancerului”, a spus Angeliki Lyssimachou, medic și membru al Heal. Oamenii de știință au subliniat ... CITEȘTE ÎNTREAGA ȘTIRE AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel