Agenția UE: „Glifosatul nu este cancerigen”. Ecologiștii acuză inconsecvențe serioase în evaluarea științifică a UE

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Glifosatul, cel mai utilizat erbicid din lume, nu este cancerigen. Acest lucru a fost reiterat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (Echa). 

Concluziile studiului sunt aceleași cu cele la care ajunsese Echa în urmă cu cinci ani: „Clasificarea glifosatului ca agent cancerigen nu este justificată”. Dar pentru ecologiști și ONG-urile de susținere a sănătății, evaluarea agenției ar fi fost ghidată de judecăți neștiințifice. 

Glifosatul a fost în centrul controverselor furioase din 2015, când un studiu realizat de IARC, agenția OMS împotriva cancerului, l-a indicat ca fiind potențial cancerigen.

După publicarea respectivului studiu, au urmat procese în SUA împotriva Bayer, compania germană care între timp preluase Monsanto, producător al erbicidului, unul dintre cele mai folosite în agricultură.

În plus, unele studii indică faptul că expunerea la pesticide pe bază de glifosat este legată de efecte negative asupra dezvoltării umane, reproducerii și sistemelor hormonale.

Inconsecvențe serioase în evaluarea științifică a genotoxicității

ONG-urile Alianța pentru Sănătate și Mediu (Heal), Biroul European de Mediu (Eeb) și ClientEarth, care au participat la discuțiile ECHA, în calitate de observatori ai societății civile, au criticat discuțiile comisiei despre glifosat.

Potrivit a trei oameni de știință independenți care au participat la întâlniri, există inconsecvențe serioase în evaluarea științifică a genotoxicității de către UE și a potențialului cancerigen al glifosatului, potrivit unui articol publicat în Europa Today.

„Eșecul de a recunoaște potențialul carcinogen al glifosatului este o greșeală și ar trebui privit ca un mare pas înapoi în lupta împotriva cancerului”, a spus Angeliki Lyssimachou, medic și membru al Heal. Oamenii de știință au subliniat că toate dovezile disponibile, inclusiv studiile de cancer prezentate chiar de producătorii de pesticide, indică faptul că glifosatul are potențialul de a provoca cancer. 

Studii incomplete

În plus, experții au explicat că studiile din industrie privind genotoxicitatea glifosatului sunt incomplete și că agenția nu ar trebui să tragă concluzii cu privire la caracterizarea pericolului acestei substanțe doar pe baza acestor studii. Cu atât mai mult cu cât sunt produse de cei care au un interes personal în comercializarea erbicidului. 

Neclasificarea glifosatului drept cancerigen sugerează „că argumentele importante prezentate de experții științifici independenți nu au fost luate în considerare în mod adecvat”. 

Acest lucru indică inconsecvențe grave în modul în care agențiile UE privesc dovezile științifice disponibile, ceea ce poate duce la comercializarea substanțelor chimice dăunătoare ca fiind „sigure”.

„Acest dosar”, spune Dolores Romano, șeful adjunct al politicii chimice al Ebb, „demonstrează necesitatea urgentă de a aborda deficiențele sistemice ale procesului de clasificare al UE pentru substanțele chimice periculoase, cum ar fi nivelul foarte ridicat de dovezi necesare, lacune mari în sursele de date, respingerea dovezilor științifice independente și lipsa unei abordări de precauție.”

„Unii dintre cei mai de seamă oameni de știință din lume au stabilit legătura dintre glifosat și cancer, dar ECHA refuză să eticheteze acest pesticid dăunător drept cancerigen”, spune Helene Duguy, avocatul chimist al ClientEarth, adaugă el. 

Avizul ECHA privind clasificarea pericolelor pentru glifosat este un pas cheie în procesul de reînnoire a substanței active, inclusiv pentru viitoarea evaluare a siguranței de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). 

Reînnoirea licenței de către Comisia Europeană

Pe baza acestor evaluări, Comisia Europeană și statele membre vor decide cu privire la reînnoirea licenței pentru glifosat pentru încă 15 ani.

ECHA este prima evaluare a riscurilor la nivelul UE în procesul de reînnoire a autorizației pentru glifosat. Licența expiră la sfârșitul anului, dar ne îndreptăm către prelungirea permisului actual, așteptând ca cealaltă agenție UE implicată, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), să examineze suma mare de contribuții primite în perioada publicului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel