Șeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, dă lămuriri despre dosarul referendumului, dar răspunde şi acuzaţiilor venite din partea Puterii.
”Începând cu 2006 au început să fie trimise în judecată persoane extrem de importante, de la vârful statului. Au fost trimişi miniştri, magistraţi, zeci de membri ai Parlamentului. A fost o perioadă în care discuţiile celor care criticau activitatea DNA se limitau la afirmaţia că nu sunt condamnări. Din 2010, când avem prima condamnare a unui parlamentar, au fost condamnaţi definitiv 8 membri ai Parlamentului. Mai sunt 25 de primari, viceprimari, 25 de magistraţi condamnaţi. Bilanţul în alb şi negru este dat de cifre”, a precizat Daniel Morar.
În opinia procurorului-șef al DNA, ”orice persoană politică cercetată are tendinţa să spună că dosarul e politic. Acum sunt 5 demnitari în închisoare. Nimeni nu le-a dat dreptate, cel mult colegii lor de partid. Nu se fac dosare politice la DNA.”
Referitor la dosarul ”Dragnea-referendum”, șeful procurorilor anticorupție a declarat: ”Ca urmare a referendumului, au existat sesizări. Ca urmare a acestora, procurorii DNA s-au sesizat şi au format dosare penale. Au văzut că pe listele electorale apărea aceeaşi semnătură. Au observat că anumite persoane au votat multiplu. Din primele investigaţii, verificând bazele de date, s-au constatat alte aspecte: există liste cu fantome, persoane care nu există. Există persoane din teatrele de operaţiuni care au votat în localităţile locale în condiţiile în care erau în Afganistan. Există persoane care erau în peniteciar. Toate astea duceau la ideea unei fraude. În toate secţiile verificate până acum de procurori, sunt zeci de secţii, s-au găsit indicii şi probe că votul a fost fraudat în proporţie de 5-10-15%”, a mai notat Daniel Morar, care a arătat că ”dacă cineva îşi închipuie că procurorii s-au dus la întâmplare, se înşală”.
”Au existat indicii date de o prezenţă peste medie într-o anumită zonă, care s-au confirmat apoi. Infracţiunile din legile electorale nu sunt de competenţa DNA. Dacă în afară de acestea găsim şi infracţiuni de competenţa DNA, ne ocupăm şi de ele. Dacă sunt legate de altă infracţiune care cade în competenţa DNA. Sancţiunea pentru votul multiplu e destul de limitată. AEP achiziţionează un soft de indentificare a votului multiplu la fiecare tur de alegeri.” a mai adăugat Daniel Morar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu