Un nou conflict este pe cale să destabilizeze Extremul Orient. După amenințările Coreei de Nord la adresa vecinilor din Sud și a Japoniei, opt nave chineze au intrat în apele teritoriale ale insulelor Senkaku administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing, în ziua unei importante vizite a deputaţilor japonezi la sanctuarul controversat Yasukuni din Tokyo, transmite paza de coastă japoneză. În replică, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că ţara sa va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku.
Guvernul japonez l-a convocat marţi pe ambasadorul chinez, protestând faţă de pătrunderea a opt nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, a anunţat Ministerul japonez de Externe, relatează Mediafax.
Beijingul trimite în mod regulat nave în jurul acestui grup de insule situat în Marea Chinei de Est, administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.
Flotila observată marţi de Paza de Coastă japoneză este cea mai importantă, din septembrie 2012 încoace, când Japonia a naţionalizat o parte a arhipelagului Senkaku, achiziţionând trei insuliţe de la proprietarul lor japonez.
Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing.
Întrebat în Parlament în legătură cu ordinul pe care l-ar da în cazul în care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de către Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a răspuns că "ar fi normal să îi respingem prin forţă în cazul în care se aventurează să debarce".
Tensiunea între Beijing şi Tokyo s-a amplificat după ce Japonia a cumpărat trei dintre cele cinci insule ce formează acest arhipelag nelocuit de la proprietarul lor japonez. De atunci, China trimite în mod regulat nave, iar uneori şi avioane, în această zonă. De obicei, acestea pleacă după câteva ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu