Comisia Europeană intenționează să emită noi datorii UE pentru a acoperi nevoile de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei în următoarele trei luni, estimate la 15 miliarde de euro.
Pentru a susține economia ucraineană a Ucrainei, UE ia în considerare acum împrumuturi de miliarde de euro în scopul expres de a ajuta națiunea invadată de către ruși.
O astfel de propunere, care se pare că urmează să fie dezvăluită oficial în jurul datei de 18 mai, a fost criticată de o serie de persoane din bloc. Liderul delegației Alternative für Deutschland în Parlamentul UE, europarlamentarul Nicolaus Fest,a declarat publicației Breitbart Europe că planul de împrumut riscă să încalce „clauza fără datorii” din cadrul unui tratat major al UE.
Potrivit a trei diplomați care au fost în contact cu publicația Politico, Comisia Europeană urmărește să împrumute până la 15 miliarde de dolari pentru a le înmâna Ucrainei.
În acest scop, Comisia pare să intenționeze să folosească un sistem similar de împrumut, care a permis blocului să contracteze împrumuturi în timpul pandemiei de coronavirus din China, la care se pare că speră să fie adăugat de pachete de ajutor de la Japonia și Marea Britanie.
Cu toate acestea, un europarlamentar a avertizat că o astfel de mișcare ar putea încălca un principiu central al unuia dintre tratatele fondatoare ale Uniunii Europene și a cerut Comisiei să exploreze alte opțiuni pentru a ajuta atât poporul Europei, cât și al Ucrainei.
„Agresiunea din Rusia a avut ramificații globale enorme care necesită solidaritate din toate colțurile globului”, a declarat pentru Breitbart Europe, europarlamentarul Nicolaus Fest.
„Cu toate acestea, dacă UE dorește să ajute Ucraina, ar trebui să finanțeze acest lucru din resurse proprii și nu din emiterea de noi datorii”, a continuat el. „Propunerea UE încalcă, fără îndoială, clauza fără datorii din articolul 311 din TFUE și pur și simplu se va adăuga la sumele deja în creștere vertiginoasă ale datoriilor pe care generațiile viitoare vor trebui să le împovăreze.”
„Îndemn UE să exploreze toate opțiunile pentru a găsi soluția optimă pentru poporul Ucrainei și Europei”, a adăugat politicianul.
În timp ce planul Comisiei Europene de a împrumuta bani pentru a-i preda Ucrainei va fi fără îndoială controversat în Europa, suma pe care blocul vrea să o ia în împrumuturi pălește în comparație cu zeci de miliarde pe care Statele Unite le trimit națiunii din est.
Democrații americani au făcut deja primii pași în procesul de trimitere a 40 de miliarde de dolari în Ucraina, trecând marți pachetul masiv de ajutor financiar prin Camera Reprezentanților.
Decizia vine într-un moment de inflație rapidă în Statele Unite, un sondaj CNN constatând că temerile legate de economie sunt în fruntea listei de îngrijorări pe care americanii le au în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu