Claudiu Năsui, deputat USR, a adus în atenția publicului românesc exemplul președintelui argentinian Javier Milei, considerat „cel mai tare președinte din lume” datorită reformelor sale economice radicale.
„Argentina era o țară cu probleme economice imense. Inflația lunară era de 25% (comparativ, în România cu inflație mare suntem la 0.6%). Deficitul bugetar imens. Rata sărăciei imensă de asemenea. Decenii întregi de creșteri constante ale cheltuielilor plătite din datorie și din tiparniță (vă sună cunoscut?)”, a scris Claudiu Năsui pe o rețea socială.
Javier Milei a câștigat alegerile prezidențiale promițând reduceri drastice de cheltuieli, inclusiv scăderea cu 10% din PIB a acestora, într-un ritm accelerat. După un an, rezultatele sunt impresionante:
Inflația a scăzut de la 25% lunar la 2,7%, depășind estimările oricărei organizații internaționale.Cheltuielile publice au fost tăiate masiv, iar PNDL-ul argentinian a fost redus cu 98%.Numărul ministerelor a fost redus de la 18 la 8, iar numărul angajaților la stat a scăzut cu 30.000.Pentru prima dată în mulți ani, Argentina are excedent bugetar.
Claudiu Năsui a punctat și modul în care reglementările au schimbat piața:
„În Argentina era aproape imposibil să dai afară un chiriaș. Sub pretextul ajutării chiriașilor, statul a îngreunat enorm de mult închirierea. Rezultat? Mult mai puțini proprietari voiau să-și închirieze apartamentele. Așa că Milei a eliminat complet toate reglementările privind închirierile. Și ce să vezi? Au venit buluc ofertele de închiriere. Atât de mult, încât în Buenos Aires au scăzut chiriile, în ciuda inflației.”
Deși rata sărăciei continuă să crească pe termen scurt, reformele lui Milei sunt văzute ca un pas necesar pentru a redresa țara. Claudiu Năsui concluzionează:
„Într-o zi sper să avem și noi în România un guvern care să vrea să facă din România cea mai liberă țară din UE.”
Această poveste de succes a Argentinei sub Javier Milei devine astfel un exemplu relevant pentru dezbaterea despre viitorul politicilor economice din România.
„Acum un an a fost ales probabil cel mai tare președinte din lume de la momentul acesta: Javier Milei. Argentina era o țară cu probleme economice imense. Inflația lunară era de 25% (comparativ în România cu inflație mare suntem la 0.6%). Deficitul bugetar imens. Rata sărăciei imense de asemenea. Decenii întregi de creșteri constante ale cheltuielilor plătite din datorie și din tiparniță (vă sună cunoscut?). În campanie toți contra-candidații lui promiteau că nu vor scădea cheltuielile atât de mult precum cerea FMI-ul (câteva procente din PIB gradual). El a promis că le va scădea cu 10% din PIB și rapid. Pe platforma asta a câștigat.Iar de când a devenit președinte a lansat un program de reforme pur liberale și a reușit să ducă Argentina pe un drum la care nici nu s-ar fi visat. A tăiat la sânge cheltuielile. PNDL-ul lor (un program prin care statul central dă bani regiunilor) a fost tăiat cu 98%. Aproape l-a desființat.
Numărul de ministere a fost redus de la 18 la 8.Inflația a scăzut de la 25% lunar la 2.7%. Mai mult decât anticipa oricare organism internațional. Numărul de angajați la stat a scăzut cu 30.000 în doar un an.Deficitul bugetar a fost complet eliminat. Pentru prima oară în mult timp Argentina e pe excedent bugetar.
Mute privilegii ale politicienilor au fost eliminate.A făcut numeroase de-reglementări care își fac văzute efectele rapid. De exemplu, în Argentina era aproape imposibil să dai afară un chiriaș. Sub pretextul ajutării chiriașilor, statul a îngreunat enorm de mult închirierea. Rezultat? Mult mai puțini proprietari voiau să-și închirieze apartamentele. Așa că Milei a eliminat complet toate reglementările privind închirierile.
Și ce să vezi au venit buluc ofertele de închiriere. Atât de mult, încât în Buenos Aires au scăzut chiriile în ciuda inflației.Rata sărăciei a continuat să crească, dar acesta este efectul pe termen scurt al reformelor de care Argentina avea nevoie.Milei nu pare că se oprește aici. Dimpotrivă. Și-a fixat ca obiectiv să facă din Argentina cea mai liberă țară din lume. Acolo unde celelalte state se întrec în planificare centrală a economiei sub numele de „politică industrială”, Milei nu s-a băgat. A zis că nu știu politicienii mai bine decât antreprenorii în ce să investească și cum să facă afaceri. Și, evident, a funcționat.Într-o zi sper să avem și noi în România un guvern care să vrea să facă din România cea mai liberă țară din UE. Un loc ocupat, probabil, de Irlanda acum. Din lume va fi greu. Dar măcar din UE ar fi posibil”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci