Cristian Bușoi, Monica Anisie și Rareș Bogdan l-au contrat pe Ludovic Orban, care a declarat la o întrunire electorală că PNL nu îi datorează nimic președintelui Iohannis, pe care l-a susținut la alegerile prezidențiale. În contextul acestei dispute, Rareș Bogdan a avansat public cifre privind contribuția electorală pe care au avut-o el și președintele Iohannis, la scorul PNL.
”La alegeri, PNL a beneficiat de energia mea și de cota mea de încredere aducând spre Partidul Național Liberal undeva între 4 și 5%. Domnul președinte Iohannis, care a venit cu referendumul pentru Constituție, la rândul său, a asigurat, pentru că ne-a adus în trena domniei sale, încă un 3-4%. Deci, PNL fără Rareș Bogdan și Klaus Iohannis era la 22-23% și nu la 28%”, a spus Rareș Bogdan.
Pot fi calculate astfel de scoruri, a fost întrebat politologul Alfred Bulai?
”Nu am văzut, până acum, astfel de măsurători, nici nu cred că se pot stabili atât de precis contribuțiile fiecărui membru al echipei, mai ales într-un vot pe liste de partid, a răspuns sociologul. Nu s-au făcut astfel de sondaje, după vot, situația în timpul campaniei este fluidă… ca să poți face astfel de discriminări e nevoie de un efort de cercetare avansată, pe care nu știu să-l fi făcut vreo casă de sondaje de la noi.
Din experiența mea, pot spune că Rareș Bogdan avea notorietate, în rândul unui anumit public, nu știm dacă și favorabilitate. Vorbesc de publicul televiziunii la care apărea, nu de publicul generalist, de masa mare a alegătorilor. Și care public de televiziune de știri, oricum, era mai apropiat de Dreapta. E nevoie de un vot uninominal, de o confruntare unu la unu, ca să poți spune că notorietatea starului de televiziune s-a transformat în voturi. În SUA, există un exemplu celebru, cu un reverend care avea o emisiune cu 4-5 milioane audiență, și care la alegeri a luat doar zece mii de voturi.
Pe de altă parte, este fără discuție că partidul care dă președintele are un boost electoral important în România. Prin simplu fapt că a reușit să se impună la vârf: PD-ul avea 7-8 procente, înainte ca Traian Băsescu să ajungă președinte, se bătea să rămână în Parlament. Imediat după ce Traian Băsescu a ajuns la Cotroceni, PD a urcat la 30%. Cam ăsta e aportul unui președinte la scorul partidelor. Este fără discuție că Iohannis a fost și este principalul furnizor de voturi pentru PNL. Orban a pierdut din scorul pe care partidul îl avea la referendum, a pierdut și în timpul guvernării. Nici Orban, nici Rareș Bogdan nu au candidat uninominal. De aceea primarii au un cuvânt greu de spus: s-au bătut în alegeri în nume propriu, nu au stat pe liste de partid”, a încheiat Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu