Cel mai mare vulcan din Sistemul Solar ar fi fost cândva o insulă într-o mare

Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Se crede că cel mai mare vulcan din Sistemul Solar ar fi fost cândva o insulă într-o mare. Cel puţin aşa susţin cercetătorii.

După ani de studii şi cercetări amănunţite s-a ajuns la concluzia că în vremurile demult apuse, cu miliarde de ani în urmă, când planeta Marte era tânără, Olympus Mons ar fi semănat cu Stromboli sau Savai’i, dar la o scară mult mai mare. De asemenea, sunt destul de multe asemănări cu insulele vulcanice active de pe Pământ, adăugând noi dovezi despre trecutul "umed" al lui Marte.

„Aici arătăm că cel mai mare vulcan din Sistemul Solar, Olympus Mons, are asemănări morfologice cu insulele vulcanice active de pe Pământ, în care rupturi majore de pante de construcție apar sistematic la tranziția mare-aer ca răspuns la contrastele înalte ale vâscozității lavei”, scrie geocercetătorul Anthony Hildenbrand, de la Universitatea Paris-Saclay (Franța), potrivit Science Alert.

„Presupunem că marginea superioară a escarpamentului principal concentric de 6 kilometri care înconjoară Olympus Mons, cel mai probabil, s-a format din lava care curgea în apă lichidă, atunci când edificiul era o insulă vulcanică activă în timpul Noachianului târziu – Hesperianului timpuriu”, a mai adăugat savantul.

Olympus Mons este, oricum l-ai măsura, un gigant. Vulcanul în formă de scut are o înălțime de aproximativ 25 de kilometri și se întinde pe o zonă cât toată întinderea Arizonei. Nu este doar cel mai mare vulcan, ci și cel mai înalt munte planetar cunoscut în Sistemul Solar, subliniază sursa citată.

Ceva ciudat se întâmplă acolo

La poalele acestui vulcan se întâmplă un fenomen straniu. Marginea nu se întâlnește cu solul ca o pantă lină, iar pe porțiuni mari din circumferința sa se transformă într-un fel de escarpament, ca o stâncă. Cum s-a întâmplat asta încă rămâne un mister.

În zilele noastre, Marte este foarte uscată și prăfuită. Orice apă de suprafață este sub formă de gheață iar craterele nu prezintă nicio urmă de apă. Dar continuă să apară dovezi că, cândva, Planeta Roșie avea umiditate crescută. Roverul Perseverence explorează, în continuare, craterul Jezero unde se crede că ar fi fost o deltă antică care, între timp, s-a uscat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel