În spatele unei banale dureri de picioare sau a altor simptome pe care acestea le prezintă s-ar putea ascunde boli grave. Vorbim de afecțiuni precum neuropatia periferică, osteoporoză, cancer osos și de alte tipuri și multe altele. Iată un mini-ghid al simptomelor care nu trebuie ignorate.
Specialiștii de la MedicineNet al alcătuit o listă cu simptomele care apar la nivelul picioarelor și ce boli grave și cronice ascund ele. În principal, orice simptom persistă mai mult de trei zile, chiar dacă nu agravează starea, ar trebui să vă facă să mergeți la medic.
Iată care sunt simptomele și ce se poate ascunde în spatele lor
Picioarele reci
Picioarele și degetele de la picioare sunt deseori reci? Un posibil motiv ar putea fi proasta circulație sanguină, cunoscută ca boala arterială periferică (PAD, prescurtat în engleză). PAD este adesea rezultatul unei boli subiacente, cum ar fi: hipertensiunea arterială, bolile cardiace, diabetul, hipotiroidismul, hipercolesterolul și anemia. Fumatul este, de asemenea, puternic legat de apariția PAD. Totodată, neuropatia periferică poate face picioarele să fie reci. Apoi, frecvent la femeile cu piele subțire și albă, boala Raynaud face ca mâinile și picioarele să pară translucide și albăstrui, mai ales pe vreme rece. Acest lucru poate fi asociat cu artrita reumatoidă, boala Sjögren sau lupus. Medicul dumneavoastră poate verifica și vedea dacă este posibil să aveți una dintre aceste condiții sau dacă aveți doar picioare reci.
Durerile de picioare
Este posibil ca pantofii nepotriviți să fie cei vinovați de durerea de picioare. Deși patru din cinci femei se plâng de dureri de picioare date de pantofi, este posibil să existe o condiție medicală care provoacă problema. Tocurile înalte sau pantofii necorespunzători pot exacerba condiții obișnuite ale piciorului, cum ar fi monturile, neurinomul Morton, degetele încovoiate și unghiile încărnate. Femeile post-menopauză pot suferi de osteoporoză, ceea ce le pune la un risc mai mare de a suferio fractură de stres.
Degete roșii, albe și albastre
Când degetele de la picioare se albesc, apoi devin albastre și, din nou, roșii, cu un aspect translucid, este posibil să aveți boala Raynaud. Expunerea picioarelor la temperaturi scăzute sau stres declanșează vasospasme care determină o îngustare bruscă a arterelor mici din pielea picioarelor și a picioarelor, ceea ce duce la boala lui Raynaud. Fumatorii cronici pot avea, de asemenea, picioare de culoare diferită, ca urmare a bolii arteriale periferice (PAD).
Dureri de călcâi
Fasciata plantară este cea mai frecventă cauză a durerii la călcâi. Fascia plantară este un ligament larg, la partea inferioară a piciorului, care se atașează de călcâi și se poate inflama. Acest lucru provoacă o durere ascuțită în călcâie, care poate fi mai pronunțată dimineața, când vă dați jos din pat și faceți primii pași sau după ce ați stat mult timp jos. Alte cauze ale durerii la călcâi sunt tendocalcinoza Achilles (osoasă), proeminența osoasă, fracturile de stres, tumorile osoase, infecțiile, bursita, nevrita și artrita. O examinare la medicul dumneavoastră, precum și o radiografie, pot exclude multe dintre aceste condiții.
Târșâitul picioarelor
O schimbare în felul în care mergeți poate fi primul semn al unei afecțiuni medicale. Se poate manifesta ca un mers mai lent sau mai larg, dezechilibru sau târșâitul piciorului. O cauză obișnuită este neuropatia periferică, care înseamnă o pierdere lentă a sensibilității la nivelul picioarelor, ceea ce duce la amorțeală și, uneori, o senzație de arsură. Neuropatia periferică este mai frecvent diagnosticată la diabetici, dar poate fi, de asemenea, o consecință a alcoolismului, a unei infecții, a deficitului de vitamine, a deteriorării nervoase sau a expunerii la metale grele.
Încovoierea unghiilor și/sau a degetelor
Încovoierea se referă la curbarea structurii degetelor în jurul unghiilor și sub ele. Unghiile se pot curba în jos sau în sus, ajungând să semene cu o lingură. Poate exista și un aspect bulbos al vârfului degetelor de la picioare. Cea mai frecventă cauză este o boala pulmonară sau cancerul pulmonar. Alte cauze sunt defectele cardiace prezente la naștere, fibroza chistică, boala celiacă, boala hepatică, boala tiroidiană și limfomul Hodgkin. În unele cazuri, însă, încovoierea umghiilor și/sau a degetelor poate fi doar o trăsătură de familie, caz în care nu există nici o boală subiacentă. Cel mai bine e să consultați medicul.
Picioarele umflate
Umflarea picioarelor poate fi o stare temporară, dată de faptul că ați stat într-o poziție incomodă mult timp (călătorii pe distanțe lungi o experiementează) sau într-o singură poziție. Acest lucru este deosebit de frecvente în timpul sarcinii, când poate fi vorba și de retenție de apă, și este, de obicei, ceva benign. Dimpotrivă, însă, umflarea persistentă a picioarelor poate fi o indicație a unei afecțiuni medicale grave, inclusiv a problemelor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, circulația sanguină slabă sau insuficiența venoasă. Poate fi, de asemenea, o problemă cu sistemul limfatic (limfedem). Alte cauze ale ujmflării picioarelor sunt infecțiile, problemele de rinichi sau tiroidă și chiar cheaguri de sânge la nivelul piciorului. Adresați-vă medicului dacă picioarele vi se umflă des și rămân așa mult timp.
Senzația că îți ard picioarele
Cel mai des întâlnit motiv care se poate ascunde în spatele senzații de arsură la nivelul piciorului este neuropatia periferică, a cărei cauză frecventă este diabetul. Alte motive care produc leziuni ale nervilor periferici pot fi deficiențele de vitamina B, alcoolismul sau expunerea la anumite substanțe chimice industriale. Arsura de picioare poate fi, de asemenea, un simptom al afecțiunilor renale cronice, al circulației sanguine proaste, al afecțiunii numită piciorul sportivului, al dermatitei de contact sau al boli tiroidiene.
Bășici/răni care nu se vindecă
În general, rănile de la picioare care nu vindecă sunt o problemă majoră. Cele trei cauze principale sunt: infecția, presiunea anormală repetitivă (de la deformarea osoasă sau încălțămintea necorespunzătoare) și circulația slabă (PAD). Diabeticii sunt deosebit de vulnerabili, pentru că din cauza pierderii sensibilității la nivelul picioarelor nu-și dau seama că rănile lor nu se vindecă, iar asta poate duce la apariția piciorului diabetic care, în ultimă fază, se tratează prin amputarea membrului! În unele cazuri, bășicile care supurează, se infectează și nu se vindecă pot fi cauzate de un tip de cancer de piele (melanom malign). Cert e că rănile nevindecate de la picioare trebuie evaluate și tratate prompt de către un medic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu