Ce este un ”cal putere” și de la ce provine expresia

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Denumit în mod obișnuit CP, un ”cal putere” este o unitate de măsură care indică puterea unui motor, utilizată pe scară largă de producătorii de automobile și în domeniul motoarelor în general. Chiar dacă nu este recunoscută de Sistemul Internațional (care astăzi folosește Watt), este cea mai folosită unitate de măsură.

Utilizarea pe scară largă ca unitate de măsură principală în limbajul comun și jurnalistic se datorează eficacității cu care permite identificarea puterii reale a oricărui tip de motor.

 De fapt, în diferitele site-uri de internet sau reviste care se ocupă de motoare găsim aproape întotdeauna indicația puterii vehiculului exprimată în CP.

Ce este un cal-putere?

Un cal-putere, prescurtat CP (foarte rar C.P.) este o unitate de măsură pentru putere, presupusă a fi egală cu puterea mecanică pe care este capabil s-o furnizeze un cal. În limba engleză, prescurtarea este HP (horse power).

Calul putere se utilizează uneori pentru a specifica puterea motoarelor termice sau electrice. Pe înțelesul tuturor, un cal putere este forța cu care poate fi ridicată o greutate de 75 de kilograme de la sol într-o secundă, potrivit Shtiu.

Cel care a introdus pentru prima dată conceptul de cal putere a fost britanicul James Watt atunci când a vrut să măsoare ce forță are motorul cu aburi. El a încercat să dovedească la vremea respectivă că știința și tehnologia au evoluat, iar oamenii trebuie să înțeleagă că un autovehicul este mult mai rentabil decât un animal.

În felul acesta, faimosul Watt a demonstrat că un cal nu poate oferi aceeași forță pe timp îndelungat, fiindcă obosește, spre deosebire de o mașină. Watt a analizat că un cal ar putea roti o roată de moară, cu diametrul de 7,5 metri, de aproximativ 2,5 ori pe minut.

Trebuie precizat că puterea este definită ca lucrul mecanic efectuat pe unitate de timp. Drept urmare, după mai multe studii, acesta a ajuns la concluzia că un cal-putere reprezintă circa 4.485 kg·m/min. Această putere se traduce în aproximativ 746 de wați.

Anii au trecut, iar studiile în acest domeniu au continuat. Astfel că, în anul 1993, biologii R. D. Stevenson și R. J. Wassersug au demonstrat faptul că puterea maximă dezvoltată de către un mușchi per kilogram este cuprinsă între 100 și 200W. În felul acesta, s-a ajuns la o putere teoretică maximă de 18.000 W sau aproximativ 24 de cai-putere.

Citește și: 

Nevera, hypercarul de peste 1900 cp care atinge 100 km/h în mai puţin de 2 secunde, a intrat în producţie

Potrivit celor de la Rimac, maşina este produsul „a cinci ani de dezvoltare și testare, trei generații de tehnologie de propulsie, 18 prototipuri, 45 de teste fizice de impact și peste 1,6 milioane de ore colective de cercetare și dezvoltare”.

Rimac va produce 50 de astfel de maşini pe an pentru următorii trei ani, iar primele 50 de exemplare au fost deja vândute. Fiecare astfel de maşină, transmite compania, se asamblează în cinci săptămâni. 

Caroseria lui Nevera este realizată integral din fibră de carbon. Clienții au la dispoziție o paletă de 36 de nuanțe diferite pentru exterior și pot chiar să comande o culoare unică. La interiorul regăsim piele Alcantara, accente contrastante si finisaje metalice. Rimac promite ca fiecare dintre cele 150 de exemplare Nevera să fie unic.

Din punct de vedere tehnic, noul Rimac Nevera vine cu un sistem de propulsie format din patru motoare electrice. Acestea generează împreună 1.914 CP și 2.360 Nm de cuplu. În aceste condiții, hypercar-ul cu emisii zero este capabil să realizeze sprintul 0-100 km/h în doar 1,85 secunde. De asemenea, Nevera parcurge un sfert de milă în 8,582 secunde, scrie Promotor.ro.

APIA: Autoturismele 'electrificate' au ajuns, în România, la o cotă de piaţă de 20,4%, în primul semestru

Numărul autoturismelor noi înmatriculate în România, în primul semestru al acestui an, a crescut cu 23,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, un salt spectaculos fiind consemnat de autoturismele ecologice, care au ajuns la o cotă de piaţă de 20,4%, arată datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel