Băsescu: Ponta să-l pună pe Iohannis vicepremier

basescu traian
basescu traian

Președintele Traian Băsescu a cerut, miercuri, în cadrul unei declarații de presă de la Palatul Cotroceni, demisia Marianei Câmpeanu din funcția de ministru al Muncii, din cauza scandalului privind pensia de invaliditate primită de soțul său. Șeful statului a spus că România nu trece printr-o criză, ci asistă la o luptă de orgoliu între Crin Antonescu și Victor Ponta, doi politicieni imaturi și iresponsabili. Băsescu i-a propus premierului să accepte numirea lui Klaus Iohannis în funcția de vicepremier, pentru a depăși blocajul. Președintele a mai solicitat demiterea întregii conduceri a ASF. În finalul declarației, Băsescu a făcut apel către președintele ucrainean Viktor Ianukovici să nu facă abuz de forță.

DC News a transmis în format live text cele mai importante declarații ale șefului statului, Traian Băsescu:

Despre Mariana Cămpeanu

Fac un apel la domnia sa în mod direct dacă știe că soțul dânsei nu este invalid, nu este în cărucior, nu are un handicap sever care să justifice încadrarea în categoria I de invaliditate să-și prezinte demisia fără să mai aștepte alte anchete. Dacă e adevărat că dânsul conduce, se duce, ia copilul de la școală, să-și prezinte demisia și să închidă subiectul.

- L-aș ruga pe dl prim-minsitru Victor Viorel Ponta s-o revoce pe doamna Ștefania Duminică, secretar de stat la Ministerul Educației, pentru plagiat. Am confruntat și eu cele doua lucrări, a doamnei Duminică și a unei colege și nu există niciun dubiu, chiar dacă nu sunt specialist.

- Știu că îi e foarte greu să revoce pe cineva pentru plagiat, nu s-a autorevocat pe el, dar doamna Duminică nu mai are nicio calitate morală în calitate de hoț. Această doamnă a furat, ca și premierul, se numește furt intelectual.

• Despre votul din Camera Deputaților privind ancheta justiției în cazul deputatului Vlad Cosma

- Aș mai semnala, ca atitudine nocivă pentru credibilitatea României, votul dat în Parlament acum 2 zile în privința punerii la dispoziție pentru arestare a d-lui deputat Vlad Cosma. Consider și subliniez că Parlamentul nu are dreptul să se constituie Justiție.

- Cei 222 de parlamentari ai PSD, UNPR și PC care au împiedicat cursul Justiției în frunte cu Victor Viorel Ponta și cu Liviu Dragnea au o mare responsabilitate pentru modul în care activitatea Parlametului va fi reflectată și în viitorul raport MCV, pentru ei interesul de grup, interesul găștilor de partid sunt deasupra interesului național.

• Despre memorandumul cu firma chineză Huawei

- Am solicitat astăzi și am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu firma Huawei din China. Îi mulțumesc că mi l-a transmis, memorandumul este aprobat de premierul Victor Viorel Ponta. Din lecturarea memorandumului am înțeles foarte bine de ce vrea STS-ul la Guvern, acum s-a dezlegat enigma, este clar că anagajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă și îl notific public că la CCR, indiferent ce vor vota în Parlament, îmi este greu să cred că o astfel de lege va trece știind atribuțiunile legale ale STS.

• Despre ASF

- ȘI dezbaterea publică și realitățile mă obligă să cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. ASF este o cloacă unde și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel profund incompetenți și nepregătiți pentru această muncă, fie că vorbim de Rușanu, fie că vorbim de Dăianu, de Ursache, de soția d-lui Chițoiu sau de Dan Mircea Popescu, ce legătură o avea el cu ASF-ul când el a fost ministru pe la Muncă, d-na Zgonea, consilierii prim-ministrului. Toată această cloacă trebuie curățată de la ASF.

- Cer Parlamentului, cel care controlează ASF, să-și ia rolul în serios și să curețe în continuare ASF, organizând un sistem de desemnare a conducerii și a personalului din ASF care să elimine clientelismul și incompetența, nu ne putem juca cu o piață de 10 miliarde de euro.

• Despre criza din USL și conflictul Ponta - Antonescu

- Nu i-aș spune încă criză politică pentru că avem o criză de oameni lipsiți de responsabilitate și de maturitate, o criză guvernamentală artificială și mă refer aici și la Ponta, și la Antonescu. Dar faptul că de mai bine de 3 săptămâni Guvernul, partidele aflate la guvernare se află într-o dispută de orgolii este de natură să întârzie lucrurile extrem de importantă, ca de exemplu Acordul de Parteneriat între Guvernul României și Comisia Europeană, pentru utilizarea bugetului pe 2014-2020.

- Prima formă de acord au trimis-o prin luna iune, au primit un răspuns foarte acid legat de lipsa de competență și de viziune, o altă formă a fost trimisă în  noiembrie și au primit același răspuns, au promis că revin cu un nou proiect de acord în luna ianuarie și pentru că sunt preocupați de efectele disputelor lor de orgolii au amânat trimiterea în luna ianuarie pentru luna februarie.

- Mai există o altă mare problemă, programele operaționale nu pot fi declanșate, nu numai din lipsa acestui acord, dar guvernul trebuie să producă un masterplan pe transport credibil care să fie aprobat de CE.

• Despre Klaus Iohannis

- Îi propun public premierului Victor Ponta să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis viceprim-minsitru, ceea ce ar debloca lucrurile.

- Nu ne mai putem juca de-a guvernul. Doi politicieni lipsiți de maturitate se joacă de-a guvernul în condițiile în care la frontiera noastră avem aprope un conflict deschis în Ucraina.

- E foarte ușor pentru analiști să introducă și România într-o zonă de instablitate pentru că Ponta și Antonescu nu găsesc o soluție să dea orgoliile jos și să găsească o soluție.

- Când vezi ce e în frontiera de nord și de sud-est, tu să te mai joci de-a stabilitatea guvernului, să dai impresia de instabilitate când n-o avem.

- Apelul meu public este să găsească rapid o soluție și nu este niciun capăt de țară dacă Iohannis va fi prim-ministru.

• Despre situația din Ucraina

- Am avut astăzi o discuție cu factorii de execuție, structuri de informații, structuri care veghează la siguranța frontierei, structuri de cazare pentru refugiați și așa mai departe. Aprecierea generală este că România trebuie să arate deplină stabilitate, că România este pregătită în cazul în care va fi un flux de imigranți să-i preia în spații de cazare, în faza inițială circa 3.500, după care, dacă este nevoie, creăm alte spații.

- Punctul de vedere bazat și pe informație, nu numai informația publică, este că s-a trecut un prag și nu se poate merge mai departe. Este foarte adevărat că forțele de ordine au fost provocate, dar răspunsul a fost disproporționat, iar cei 25 de morți din ambele tabere sunt exemplificarea faptului că ambele părți au depășit niște limite iar principala responsabiliate revine statului.

- Așa cum l-am rugat și îl rog și acum public pe președinetle Ianukovici să nu utilizeze forța excesivă. Fac un apel la cei trei lideri ai Opoziției să nu combine manifestațiile cu cele generate de grupurile extremiste.

- Mâine în CAE România va fi de acord cu aplicarea de sancțiuni individuale pentru cei responsabili de utilizarea excesivă a forței. Nu credem că este momentul aplicării unei sancțiuni economice Ucrainei.

- Fac apel ca țară vecină la găsirea formulelor de negociere și de soluționare a disputei Putere-Opoziție prin mijloce democratice, adică alegeri. Sunt convins că ambele părți pot găsi resurse să se îndrepte căre o soluție democratică în Ucraina.

• Despre Republica Moldova

- Transnistria este un focar de provocări pentru guvernul legitim al Republicii Moldova. Votul dat pe 2 februarie în Găgăuzia, prin care se fixează Opțiunea euroasiatică pentru această autonomie, Găgăuză, dezbaterile din Taraclia unde populația este consultată în dezbateri din Piața publică pentru opțiunea către Uniunea Euroastică și aceasta este opțiunea majoritară în această regiune, precum și preconizatul referendum din zona Bălți, pe care îl susține partidul comunist din republica Moldova pentru opțiunea EuoAsia, deci toate aceste elemente ne fac să privim cu îngrijorare la stablitatea Republici Moldova.

- Îmi manifest astăzi îngrijoarera față de evoluțiile din regiune.

• Întrebări:

- (plângerea penală pe numele premierului) Am avut alte priorități, dar uite memorandumul ăsta cu firma chineză și mișcarea STS pot fi elemente de adăugat într-o plângere penală;

- (ați primit scrisoarea cu FMI?) Nu, de aceea am acceptat foarte rapid scrisoarea ministrului de Finanțe, un nou ministru de Finanțe, cred ca ar fi fost o semnătură care nu putea acoperi negocierile. Cred că a fost o bună soluție propunerea premierului;

- (despre Astra Asigurări. Sunteți apropiat de Dan Adamescu?) L-am văzut o dată în 10 de când sunt președinte. E bine dacă spun o dată, înseamnă că e în familia mea, așa-i? Nu am nicio legătură cu domnia sa. În ce privește procedura în care a intrat Astra vă mărturisesc că nu mă pricep, dar dacă au introdus cumva Astra într-o asemenea procedură nejustificat cred că ar trebui să fie consecințe;

- (Antena 3: Ați apucat să vorbiți cu fata dvs despre colaborarea cu NIS?) Am vorbit și e legală, nu e nimic de reproșat, chiar am și verificat. (Și ce ați constatat?) Am constatat că dl. Voiculescu e turnător, că patronul dvs a primit o condamnare de 5 ani. La Voiculescu nu sunt ziariști, sunt salariați (Sunt ziarist...) Așa vă numiți? Bun, ăsta e răspunsul, fiica mea a procedat legal. (Nu este nimic imoral?) Ce înțelegeți prin imoral, a face acte legale este ceva imoral?

- (discuția telefonică cu premierul) Asta a fost discuția, dacă accept propunerile de interimat si i-am spus prompt da. Noi vedem că România e stabilă și înțelegem foarte bine și disputele legate de orgolii, dar cei ce privesc la noi privesc doar declarațiile și ne trezim mâine cu o analiză pe Bloomberg că România e instabilă și atunci să vedeți cu ce preț mai împrumutăm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel