Băsescu: Nici partidele, dar nici procurorii nu decid nominalizările

Traian Băsescu a vorbit, după două zile de tăcere de la scandalul declanșării nominalizării procurorilor pentru Parchete, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni. Președintele a afirmat că fostul ministru al Justiției, Mona  Pivniceru nu a respectat legea. Referitor la propunerile lui Victor Ponta, președintele a spus că acestea sunt bune. 

Cele mai importante declaraţii:

Pentru a nu avea dubii cu privire la legislaţia română, dau citire articolului care stabileşte care sunt procesul şi procedura de desemnare a procurorilor. Legea 303/2004, art 54: "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, primadjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii sefi de secţie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism si adjuncţii acestora sunt numiţi de Presedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată".

  - Sunt 24 de  funcţii la Parchetul General, la DNA, DIICOT, care înseamnă şefi direcţie, adjuncţi, şefi de secţie, prim-adjuncti. Se numesc conform legii la propunerea ministrului Justiţiei, cu aviz CSM şi cu numirea de către preşedinte. Împreună cu primul ministru am stabilit urmarea acestei proceduri fără nicio abatere. Este responsabilitatea premierului pe cine propune, nu a societăţii civile, partidelor, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizările.

- Singuerle restricţii sunt vechime 10 ani ca procuror sau judecător şi perioada mandatului: trei ani. Nu spune că la DNA se numesc numai procurori de la DNA. Procurorul e procuror şi aplică legea indiferent unde face serviciul. esenţial în relaţia mea cu prim-ministrul a fost să respectăm legea.

Avizul CSM e consultativ, nu e obligatoriu pentru preşedinte

 - Spiritul legii e ca cei care fac desemnările şi numirile să-şi asume răspunderea pentru deciziile pe care le iau şi să răspundă de modul cum în exercitarea mandatului procurorii numiţi îşi exercită mandatul. legea stabileşte clar răspunderea unor politicieni care înseamnă ministrul Justiţiei şi preşedintele României. Avizul CSM e consultativ, nu e obligatoriu pentru preşedinte.

 - Pe data de 1 octombrie i-am transmis doamnei Pivniceriu o scrisoare cu două elemente importante: că nu voi numi procurorii pentru că a urmat o procedură netransparentă.

- I-am cerut ministrului Justiţiei să transmită la CSM propuneri asumate. A făcut asta pentru 21 de funcţii şi acum este etapa în care CSM analizează şi va decide. Nimeni nu va interfera procedurile CSM, cum sper că nimeni nu va avea pretenţia să interfereze procedurile celorlalte instituţii implicate. Fiecare instituţie îşi asumă responsabilitatea. Respectăm toţi legea pentru că nu putem avea succes dacă ne amestecăm unii în treburile altora. Legea permite desemnarea unor judecători pe funcţiile de conducere. Judecători care optează să facă muncă de procurori. Speranţa mea e că acest proces care va fi asumat de fiecare structură din lanţul decizional ne va duce la succes. Eu am o experienţă, n-aş putea spune că a fost un eşec, justiţia s-a mişcat, s-au întâmplat lucruri în ultimii opt ani, judecătorii şi procurorii au primit sentimentul că nimeni nu se amestecă în dosarele lor. Sper ca trendul bun pe care a început să se mişte activitatea parchetelor va continua, iar propunerile pe care le-a făcut prim-ministrul nu-mi dau un motiv să cred că vor fi schimbări.

 - Definitivarea desemnării pe cele 21 de funcţii vacante din 24 câte trebuiesc desemnate trebuie făcută urgent. Avem aproape un an de când procurori delegaţi la rândul lor delegă. Tot sistemul de conducere al ministerului public e afectat de o sonsistentă instabilitate. Problema e cât mai merge? E dificil să lucrezi cu şefi care ei înşişi sunt delegaţi.

Încercăm o colaborare cu CSM şi o colaborare preşedinte-ministru al Justiţiei

 - Ideea a fost să încercăm să numim câteva funcţii importante după care să lăsăm celor numiţi posibilitatea să facă propuneri Ministerului Justiţiei pentru cei subordonaţi lor, ceea ce nu înseamnă că dacă e nevoie nu putem declanşa desemnarea tuturor celor 21 de procurori ce trebuie numiţi în funcţii de conducere. Încercăm o colaborare cu CSM şi o colaborare preşedinte-ministru al Justiţiei. Să sperăm că vom putea atinge acest obiectiv.

 - Partidele politice încearcă săfacă presiuni să dea soluţii pentru desemnarea procurorilor. Nimeni nu va infleunţa acest proces, decât în mod instituţional fiecare în baza sa de selecţie.

 - Nu e important dacă am cerut un nume pentru DNA. E cunoscută opţiunea mea pentru doamna Kovesi dacă asta era problema.

 În ultimele zile, scena politică din România s-a cutremurat ca urmare a propunerilor făcute de premierul Victor Ponta, ca ministru interimar al Justiţiei, pentru funcţiile de şefi ai Parchetelor. Cea mai controversată propunere este cea a Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al DNA, în condiţiile în care aceasta este preferata preşedintelui Traian Băsescu, cel care trebuie să facă numirile pe funcţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel