Urmărește emisiunea live


Avea 700 de grame la naștere. Povestea unei fetițe născută la Maternitatea din Buzău

Pixabay
Pixabay

O fetiță născută prematur la maternitatea din Buzău a stat timp de 3 luni la incubator, fiind îngrijită de specialiștii de pe secția de Neonatologie. 

Medicii ed la Maternitatea din Buzău au reușit să salveze viața unei fetițe, care s-a născut prematur, la doar 23 de săptămâni. Aceasta avea la naștere puțin peste 700 de grame și a stat timp de 3 luni la incubator. Șeful secției de Neonatologie din cadrul Maternităţii Buzău a declarat pentru Știri de Buzău că viața prematurilor este foarte fragilă și că numai o minune îi ține în viață. 

A rămas să fie îngrijită la Buzău

Pentru micuță nu a fost găsit niciun loc în centrele universitare din țară, astfel că aceasta a rămas în cadrul Maternității buzoiene. Sindromului respirator accentuat și faptul că s-a născut prematur au fost factorii care au determinat medicii să decidă să pună bebelușul într-un punct termic neutru și să îl intubeze în cadrul secției de Terapie Intensivă Neonatală.       

„Având în vedere prematuritatea extremă, nou-născutul a necesitat reanimare neonatală la naştere, ulterior a fost ventilat mecanic-neopuff, i s-a efectuat masaj cardiac extern şi transferată urgent în secţia terapie intensivă neonatală”, a explicat dr. Silvia Cemurtan, şef secţie Neonatologie, medicul curant al micuţei.   

Cu ajutorul unei sonde endo-traheală i-a fost administrat în plămâni curosurf, substanţă care ajută la adaptarea respiratorie la viaţa extrauterină. Apoi a fost venitlată non-invaziv timp de 27 de zile, apoi, timp de alte 15 zile, i-a fost administrat oxigen pe canule. 

Caz miraculos cu 4 bebeluși: mama avea COVID

În luna martie a anului 2021, medicina din România a cunoscut o premieră. La Iași, o mamă infectată cu Covid-19 a adus pe lume patru copii, care au prezentat anticorpi imediat după naștere.

Într-o intervenție telefonică la Antena3, medicul Carmen Dorobăț a vorbit atunci despre modul în care anticorpii se transmit de la mamă la copil:

„Ceea ce este sigur e că acești anticorpi de la o mamă, care a fost bolnavă, se transmit ulterior la copil. Posibilitatea de transmitere a virusului de la mamă la făt non-aerogen nu s-a evidențiat. Posibilitatea de transmitere aerogenă e cea mai plauzibilă și intervine în cazurile în care copiii devin pozitivi imediat după naștere. O mamă care a avut infecția și care a format anticorpii transmite anticorpii inclusiv prin lactație, ceea ce e de bun augur pentru protecția copilului“, spunea medicul Carmen Dorobăț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel